De bun gust?!?


De cand lumea am fost obisnuiti cu cele 4 gusturi: 
Umami, al 5-lea gust, a fost descoperit in Japonia in 1908 si este traducerea pentru "delicios".

Pana aici toate bune si frumoase, gustul "delicios" fiind oferit natural de glutamatii aflati in proteinele din alimente in combinatie cu alti acizi ribonucleici (de exemplu inosinat si guanilat), care se gasesc natural in carne, peste, legume sau lactate.

Exemple naturale de umami: ansoa sarate, rosii, parmezan, trufe, otet balsamic, sos de peste, sos de soia, ceapa, telina si morcov.

Al 5-lea gust este insa exploatat industrial. Astfel, monoglutamatul de sodiu (MSG) este un potentiator de gust care adauga in mod artificial mai mult "gust" alimentelor industriale si pacaleste astfel papilele gustative care asimileaza MSG cu umami.

Monoglutamatul de sodiu se ascunde pe etichete sub diverse denumiri. Alimentele care au pe eticheta denumirile de mai jos, au in componenta si MSG:
De ce este periculos monoglutamatul de sodiu?

In afara de faptul ca da gust "delicios" unor alimente obtinute din resturi alimentare fara valoare nutritiva si ca duce la dependenta, MSG-ul este asociat cu aparitia unor boli grave.

Etichete: , ,