Detoxifierea - o necesitate


Detoxifierea - o necesitate
V-am spus deja ca de doua ori pe an tin un program de detoxifiere de 9 zile.  
Azi am inceput un nou Clean 9 inainte de vacanta de iarna si va voi spune pe zile, in ce consta programul. Pana atunci insa, am zis sa auziti si parerea unui expert despre detoxifiere.

Va invit sa cititi interviul acordat revistei Forever de catre domnul Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Director Institutul de Cercetări Alimentare.

Revista Forever:
Domnule Profesor, vă mulţumim pentru timpul pe care ni-l acordaţi şi, vă rugăm, spuneţi-ne: este detoxifierea o necesitate pentru organismul uman?

Gheorghe Mencinicopschi:
Incontestabil, detoxifierea este o necesitate, cu atât mai mult cu cât trăim într-o eră în care industria agro-alimentară adevenit superintensivă, agricultura şi industria alimentară utilizează organisme modificate genetic, se folosesc cantităţi din ce în ce mai mari de îngrăşăminte chimice, pesticide, hormoni şi antibiotice de sinteză - culmea! - pentru obţinerea de alimente pentru om! 
Alimentul este transportorul cel mai semnificativ de substanţe xenobiotice, adică substanţe străine corpului omenesc, din ele făcând parte toţi aceşti poluanţi menţionaţi. Toate aceste substanţe toxice provenite din mediul înconjurător contaminează alimentele. Ar trebui să conştientizăm că, prin alimente, toate aceste noxe ne ajung invariabil în farfurie şi apoi în corp. 
Sunt studii care arată foarte sugestiv că, prin intermediul alimentelor, pătrund în corpul nostru cam un milion de molecule carcinogene. Circa o mie de astfel de molecule toxice ajung în organism prin inhalare, iar transcutanat (prin cosmetice şi detergenţi), aproximativ o sută. 
Acum sute de ani, mediul natural nu era poluat, omul nu era asaltat de o multitudine de substanţe periculoase pentru sănătate, organismul nu avea nevoie să fie detoxifiat pe baza unui program, pentru că deţinea în mod natural mecanisme foarte eficiente de detoxifiere. Astăzi, din contră, omul modern are mare nevoie de stimularea mecanismelor naturale de detoxifiere, pentru că numai astfel mai poate să-şi cureţe corpul de toxinele care-l îmbolnăvesc, pe termen mediu şi lung ele fiind cauzele principale ale apariţiei bolilor.

R.V.
Ne-aţi convins, domnule profesor. Probabil că mulţi dintre cititorii noştri îşi vor propune să înceapă un program de detoxifiere cât mai curând. Care este, totuşi, cea mai bună perioadă pentru detoxifiere?

Gheorghe Mencinicopschi:
Perioadele propice pentru detoxifiere sunt primăvara şi toamna, pentru că sunt sezoane de tranziţie, când bioritmul corpului nostru se schimbă. Însă ar trebui să fim atenţi la acest aspect chiar şi în cursul vieţii cotidiene. 
Detoxifierea se poate face în fiecare zi, adoptând nişte metode simple: să nu sărim peste miculdejun, să nu consumăm alcool în exces, să nu fumăm, să consumăm fructe şi legume, să ne suplimentăm dieta cu nutrienţi de calitate.

R.V.
Se poate vorbi despre riscuri în cadrul unei cure de detoxifiere?

Gheorghe Mencinicopschi:
Există riscuri doar dacă, de exemplu, alegi să mănânci în fiecare zi, timp de o lună, numai ciorbă de varză sau apelezi la diete hazardate. Dacă recurgi la suplimente alimentare şi la schimbarea stilului de viaţă, nu te expui niciunui pericol în ceea ce priveşte sănătatea, ba chiar din contră. Îi oferi organismului suportul de care are nevoie pentru a elimina în mod eficace toxinele, fără a-l priva de substanţele nutritive esenţiale bunei sale funcţionări şi unei stări corespunzătoare de sănătate.
R.V.
Am putea, deci, înţelege că există ceva de genul detoxifiere exagerată?

Gheorghe Mencinicopschi:
În niciun caz. Dacă este făcută corect detoxifierea zilnică, săptămânală, lunară nu putem vorbi de detoxifiere exagerată, mai ales în condiţiile actuale. Oricât am încerca, astăzi nu mai putem ajunge la detoxifierea pe care o făcea în mod natural organismul cu ani în urmă, când nu eram asaltaţi de poluare, stres şi câmpuri electromagnetice. Problema este, de fapt, să faci demersurile unei detoxifieri corecte, să nu cazi în capcana unei pseudodetoxifieri. Detoxifierea o face organismul, ajutat de suplimente şi de stilul nostru de viaţă, prin mecanismele sale naturale.

R.V.
Există diferenţe între felul în care decurge detoxifierea pentru o femeie şi pentru un bărbat?

Gheorghe Mencinicopschi:
Sigur că da, pentru că şi metabolismul diferă de la femeie la bărbat. Femeia are mai puţină masă musculară şi arde mai greu caloriile, de aceea se şi îngraşă mai repede. Detoxifierea decurge diferit pentru fiecare dintre noi, pentru că suntem fiecare codificaţi genetic diferit.  Înainte de procreare, ambii parteneri trebuie să aibă grijă să fie sănătoşi. Iar femeia însărcinată trebuie să aibă cu atât mai multă grijă,  pentru că altfel riscă să intoxice fătul încă din viaţa intrauterină.

R.V.
Dintre produsele Forever Living Products care ar fi cele mai indicate pentru o cură de detoxifiere şi cum ar decurge aceasta?

Gheorghe Mencinicopschi:
În primul rând gelul de Aloe Vera, sub fiecare dintre formele sale, pentru că sunt naturale, nu conţin substanţe interzise, care au efecte negative asupra organismului. 

Gelul de Aloe vera acţionează în cel mai natural mod cu putinţă, stimulând procesele naturale de detoxifiere ale organismului. Gelul readuce celulele la starea normală de sănătate, iar procesele naturale de detoxifiere sunt repuse în funcţiune. Reglează tranzitul intestinal, acţionând într-un mod prietenos şi personalizat asupra fiecăruia dintre noi. De aceea trebuie să fim atenţi la semnalele pe care ni le dă corpul şi să vedem care simptome ale intoxicării se ameliorează. 

Aceasta este calea cea mai bună, pentru că aduce procesul de detoxifiere la parametri fiziologici. Organismul ştie cum să facă detoxifierea, dacă îl sprijinim. Detoxifierea nu acţionează ca o mătură care curăţă totul în cale. Dacă îi oferi organismului substanţe nutritive de calitate, el începe singur să se reconstruiască. Şi te vei bucura de sănătate la nivel celular, la nivelul organelor şi al întregului corp, dar şi de longevitate. 

În plus, gelul de Aloe Vera conţine compuşi prebiotici, care stimulează dezvoltarea, colonizarea şi supravieţuirea probioticelor din Forever Active Probiotic, care alături de Aloe Vera Gel definitivează procesul de detoxifiere.

R.V.
Vă mulţumim din suflet pentru informaţiile pe care ni le-aţi oferit. Vă dorim mult succes în tot ceea ce v-aţi propus şi un sfârşit de an plin de căldură şi bucurii.

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi – o viata dedicata alimentatiei sanatoase
Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, este o personalitate activa in domeniul alimentatiei, participand la numeroase congrese nationale si internationale, precum si la stagii de pregatire la institute de renume din strainatate.

Absolvent al Facultatii de Biologie – Biochimie din Bucuresti, ca sef de promotie, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a sustinut teza de doctorat in Enzimologie.

Multiplele specializari in biologie moleculara, inginerie genetica, biotehnologie, design alimentar, siguranta alimentelor, nutritie umana, dietopreventie, dietoterapie il transforma pe prof. Mencinicopschi intr-o voce puternica care militeaza pentru o alimentatie sanatoasa.

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate in domeniul alimentului, alimentatiei, nutritiei umane, biotehnologiei, publicand peste trei sute de lucrari stiintifice in tara si strainatate. A elaborat conceptul privind calitatea „informationala” a matricei alimentare (sustinut la Congresele Internationale de Nutritie Dubna 2007 si Krakovia 2008).

Detine peste douazeci brevete de inventie. Este membru titular al: 
 Prof. Mencinicopschi este 

Etichete: , , ,