Palma de cultura - NO COMMENT!


12 martie 2011.
Italia a sarbatorit aniversarea a 150 de ani de la unire si cu acest prilej a fost organizat la Opera din Roma un spectacol cu una dintre cele mai simbolice lucrari dedicate acestei uniri: Nabucco de Giuseppe Verdi. Dirijor: Riccardo Muti.

Nabucco de Verdi este o lucrare muzicala politica: ea evoca povestea de înrobire a evreilor în Babilon, si celebra piesa "Va pensiero" este cantata de corul sclavilor oprimati. În Italia, acest cântec este simbol al cautarii libertatii poporului, care în 1840 - anul în care opera a fost scrisa - era asuprit de catre Imperiul habsburgic, luptand pâna la crearea  Italiei unificate.

Înainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a urcat pe scena pentru  un discurs ce denunta reducerile din bugetul culturii, de catre guvern. Alemanno este membru al partidului de guvernamânt si fost ministru in guvernul Berlusconi.

Aceasta interventie politica într-un moment cultural dintre cele mai simbolice pentru Italia, a produs un efect neasteptat, mai ales ca Sylvio Berlusconi era prezent la spectacol ...

Riccardo Muti, dirijor, spune ca a fost o reactie de revolutie:
"La început, am fost ovationat de public. Apoi am inceput spectacolul de opera. Totul mergea foarte bine, dar cand am ajuns la celebrul cântec Va Pensiero, imediat am simtit ca atmosfera a devenit tensionata în audienta. Exista lucruri pe care nu le poti descrie, dar le simti.

Anterior, tacerea publicului era preponderenta. Dar atunci când oamenii au realizat ca Va Pensiero  va începe, tacerea a fost schimbata cu o fervoare reala. Se putea simti reactia viscerala a publicului la lamento-ul sclavilor cântând "Oh tara, atât de frumoasa si de pierduta! ".

În timp ce corul se apropia de sfârsit, audienta deja striga "Bis! "Publicul a început sa strige:" Traiasca Italia!" Si "Vive Verdi!" Oamenii din balcoane au început sa arunce cu mesaje patriotice, unii solicitand chiar: "Muti, senator pe viata"!

Desi acesta a mai acordat doar o singura data la La Scala din Milano în 1986, un BIS, acum s-a aratat reticent în a acorda "a doua oara un bis". "O opera ar trebui  cantata de la început pâna la sfârsit si nu am vrut sa se interpreteze un bis." a declarat Muti.

Dar in public se trezise deja sentimentul de patriotism. Într-un gest teatral, dirijorul se întoarce pe podium si se confrunta atât cu publicul cat si cu Berlusconi, aflat in sala. Asta e ceea ce s-a întâmplat:

[Dupa ce apelul pentru un "bis" din "Va Pensiero" s-a oprit, s-a auzit în public: "Traiasca Italia!"]
Dirijorul Riccardo Muti: Da, sunt de acord cu "Traiasca Italia", dar ... [Aplauze]
Muti: Am peste 30 de ani de cariera si am trait ca un italian care a calatorit în întreaga lume de multe ori.
Mi-e rusine de ceea ce se întâmpla în tara mea. Asa ca voi aproba cererea dvs. de bis pentru "Va Pensiero". Fac asta nu doar pentru sentimentul pe care il incerc, ci pentru ca in seara asta, dirijand corul cântând "O, tara mea, frumoasa si pierduta," m-am gândit ca daca vom continua în acest fel vom ucide cultura pe care Italia a fost construita. În acest caz, noi, tara noastra am deveni cu adevarat "O, tara mea, frumoasa si
pierduta,"[Aplauze, inclusiv a artistilor pe scena]

Muti: - Eu, Muti, am tacut prea multi ani. Permiteti-mi acum ... ar trebui sa dam un sens acestui cântec!
Suntem în casa noastra, pe scena capitalei, impreuna cu un cor care a cântat foarte frumos, si, daca nu va suparati, va invit sa va alaturati pentru a cânta împreuna cu acest cor.

"Am vazut grupuri de oameni ce se ridicau în picioare. Toata opera din Roma s-a ridicat. Si, de asemenea, corul. A fost un moment magic de opera."

În seara aceea nu a fost numai o reprezentare a operei Nabucco. A fost si o splendida lectie de patriotism dar, de asemenea, o declaratie dura la adresa politicienilor.

Etichete: , ,