Pod peste timp

Pod peste timp
Pentru ca stiam ca in weekend voi fi in Sinaia, m-am documentat un pic despre oras si despre Castelul Peles. (Revin maine cu imagini si cu un articol despre Peles)

Initial Sinaia a fost o comuna de munte - Podul Neagului, denumirea actuala fiind datorata Manastirii Sinaia aflata in apropiere. Abia dupa construirea castelului Peles putem spune ca Sinaia a devenit un punct de reper pe harta Romaniei.

Familia Regala si-a lasat astfel amprenta chiar in mijlocul tarii. Podul Neagului a devenit podul neamului, iar Pelesul simbolul trecerii Romaniei intr-o perioada infloritoare.

Castelul Peles este un exemplu pentru cei care vor sa construiasca durabil in Romania.
Este o insula de normalitate in centrul tarii, care a supravietuit comunismului, Pelesul fiind considerat si azi unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.

Podul Neagului - Sinaia - Peles, este o evolutie de la comuna la castel, datorata viziunii unui "nou venit" la domnia tarii.
In zilele noastre noii veniti la putere nu incep de la zero, dar din pacate, dupa mandate mult mediatizate, ajung la zero cu realizarile.

Din pacate, nu valorificam legatura noastra cu traditia si istoria si nu invatam de la inaintasi. Ba chiar fiecare nou venit la putere incerca sa stearga urmele inaintasilor si sa-si lase, cu forta, amprenta proprie. Cand spun la putere ma gandesc la toate nivelurile: primarii, ministere, guvern si presedinte.

Am observat la noi aceasta manie a distrugerii radacinilor, spre deosebire de greci, de exemplu.
Vorbesc despre insula Thassos, pentru ca acolo am fost 4 ani la rand, inclusiv in vara asta.

Au infrastructura, castiga mult din turism, dar in multe localitati strazile se ingusteaza doar pentru a nu scoate din peisaj o casa sau o constructie seculara. Alaturi de maslinii seculari, ei isi pastreaza astfel reperele.

Nu cred ca au un brand de insula pentru Thassos, dar daca simti reperele poti sa simti si ce inseamna Thassos.

In Muntenegru inca nu am fost, dar ca stat nou revenit pe harta Europei si eu au apelat la repere.  Au reabilitat monarhia, simbolul si reperul independentei lor.

Sa ne mai miram ca noi suntem atat de dezorientati?

Pana maine va las cu cateva imagini-repere de la Peles
Castelul Peles
Gradina Castelului Peles
Carol al II-lea, Mihai I
Carol I, Ferdinand I
Castelul Peles secular
usa veche
casa de vanatoare

Etichete: