Si mai bine, si mai la indemana ar fi felul in care mancam (cum mancam).
Fiecare imbucatura se mesteca de 20 – 40 ori, pana cand devine o pasta. Pentru aceasta, imbucaturile ar trebui sa fie mici, ca sa putem mesteca :) Nu ca in imagine ...
Faceti asa? Imbucaturi mici si mestecate bine, sau imbucaturi mari si cam nemestecate? ... Nici eu nu procedam corect pana cand am inteles ca mestecatul indelung te ajuta sa
- te saturi mai usor
- consumi mai putin mancare
- usurezi digestia
Dar de ce este atat de important (si sanatos) sa mestecam foarte bine mancarea in gura?
N-am stiut nici eu pana la cursul de nutritie. Aici am aflat ca amidonul (polizaharidele) se digera in gura si in intestin, iar carnea se digera numai in stomac. Astfel, nemestecate foarte bine, unele alimente ajung in stomac nedigerate si perturba si digestia alimentelor care ar trebui digerate aici.
Pe de alta parte, in timpul masticatiei in organism se elibereaza peptide, niste hormoni care au treaba cu starea de satietate. Deci cu cat mestecam mai mult si mai bine alimentele in gura, cu atat ne saturam mai repede si in plus, digestia este mai sanatoasa.
Spor!Etichete: nutritie, stil de viata