Alfabetul vitaminelor si nutritia

Alfabetul vitaminelor si nutritia
Nutrienti = componenti ai alimentatiei necesari organismului pentru cresterea si functionarea normala.
Nutrientii sunt de 2 feluri:
Sursa: Mic dictionar de nutritie

Vitamine = micronutrienti organici necesari pentru functionarea normala a organismului
Si vitaminele sunt de 2 feluri:
Termenul “vitamina” a fost introdus in anul 1912 de catre omul de stiinta polonez, Casimir Funk, pentru a descrie substantele naturale din alimente care sunt esentiale pentru viata (amine vitale).

Lucrand asupra simptomelor beriberi, Casimir Funk a sugerat ca 4 maladii specifice sunt cauzate de deficienta unor “amine” vitale din dieta:
Astazi se cunosc peste 20 de molecule organice numite vitamine, fiecare avand o structura chimica diferita si un rol diferit in organism.

Desi vitaminele sunt critice in sustinerea vietii, majoritatea vitaminelor nu sunt produse de organismul nostru si ar trebui sa le luam din alimentatie. Tocmai aici este problema, deoarece alimentele sunt din ce in ce mai sarace in nutrienti, deci si in vitamine (micronutrienti).

Iata 3 studii comparative facute in tari diferite:

Canada: (click pe imagine pentru marire)
studiu Canada
Marea Britanie: (click pe imagine pentru marire)
studiu Marea Britanie
Elvetia-Germania: (click pe imagine pentru marire)
studiu Elvetia-Germania

Informatii si studii complete mai gasiti in SUA, Marea Britanie etc.

Solutia este suplimentarea aportului de vitamine, iar daca alimentatia normala nu mai furnizeaza necesarul de nutrienti, o sursa importnata o constituie suplimentele alimentare naturale.

Cei care se tem de suplimentele alimentare naturale, ar trebui sa stie ca s-a estimat, pe baza unor date extensive compilate de statisticile guvernului Noii Zeelande, ca riscul de a muri ca urmare a ingerarii unui supliment se situeaza undeva intre riscul de a fi lovit de trasnet si riscul de af i lovit de un meteorit. (Sursa: Miscarea Vietii)

Despre efectele secundare (chiar mortale) ale medicamentelor am vorbit mai demult.

Am facut aceasta paralela suplimente alimentare naturale/medicamente pentru ca in ultimul timp pe diverse canale se sugereaza ca vitaminele n-ar avea niciun rol, ca nu fac bine sau ca medicamentele de sinteza sunt mult mai eficiente.

In articolul de maine voi continua discutia despre vitamine printr-o abordare speciala.

Etichete: , ,