Stilat vs. distilat

Stilat vs. distilat
Nu prea ma uit eu la TV, dar si asa putin cum ma uit am remarcat un cetatean revoltat de scandarile de genul "Iesi afara javra ordinara". 

Cetateanul spunea ca nu poti sa vorbesti astfel despre un presedinte de tara. Mi se pare corect ... numai in situatia in care presedintele nu vorbeste la fel sau chiar mai indecent. Daca primul om al statului are o astfel de libertate de exprimare, de ce s-o interzici unui om simplu?

Sincer, cred ca "javra" suna mult mai soft decat "gaozar", dar daca aveti altfel de pareri cred ca puteti face un mic test personal. De cate ori credeti ca ati folosit cuvantul "javra"? La propriu si la figurat. La fel si pentru "gaozar".

Ei, cum este scorul?

A propos de scor, scandarea "iesi afara javra ordinara" este preluata de pe stadion. Cand la meciurile de fotbal un jucator se preface accidentat si ramane pe teren cerand asistenta medicala (si tragand de timp ca sa pastreze scorul), atunci si galeria adversa il "incurajeaza" cu acest refren.

Avand in vedere situatia similara - prefacatorie, asistenta medicala, tragere de timp - cred ca este o scandare care se cam potriveste in context.

Nu am nimic impotriva cetateanului care era deranjat de aceste cuvinte, este parerea lui. Dar m-as bucura sincer daca atunci cand presedintele a luat-o pe aratura cu diverse expresii (gen pasarica, tiganca imputita sau gaozar), acelasi cetatean a luat cumva atitudine. Pentru ca, nu-i asa, un presedinte de tara nu poate vorbi astfel. Nici nu ma mai gandesc cat de indignat o fi fost cetateanul atunci cand presedintele s-a urcat baut la volan ...

Evident, poti gasi si scuze pentru vorbele presedintelui spunand ca jurnalistii l-au provocat si pierzandu-si cumpatul a reactionat necontrolat. Nu este deloc scuzabil pentru un sef de stat, dar poti sa intelegi ca la  suparare ... a devenit sluga nervilor.

Dar cine l-o fi suparat-provocat oare cand, vorbind despre MS Regele Mihai, a rostit cuvinte ca "sluga la rusi"? Despre un om care implinea in acel an 90 de ani, un om care a suferit pentru Romania si care este un reper singular, din pacate, in viata noastra...

Cred ca diferenta dintre limbajul ordinar al unui "presedinte" si mesajul regal transmis de Rege in Parlament (si cu toate ocaziile) ar trebui sa faca diferenta si in alegerea unor repere.

Multi dintre manifestanti spun (afiseaza) faptul ca nu este nicio diferenta intre PDL si USL sau celelalte partide din parlament. Asa cred si eu. Sub regimul Basescu am avut o(n)(ro)area sa vedem la lucru si PDL si PNL si PSD si UDMR sau mai nou UNPR, pana cand "regimul" a devenit "cura" si ne-a rupt ... Chiar daca schimbam jucatorii intre ei, rezultatele vor fi la fel atata timp cat seful statului este stramb si are interese partizane. Ca sa nu mai vorbim despre datoriile de platit catre cei care l-au "sustinut" in castigarea mandatului.

Si din acest motiv cred ca oamenii cinstiti nu au nicio sansa in politica, intr-un astfel de sistem in care strambaciunea porneste de la varf. Daca tot vrem schimbare cu adevarat, cred ca ar trebui o schimbare la varf, bazata pe repere solide.

Ar trebui sa ne intoarcem in timp, de acolo de unde a inceput minciuna: la primele alegeri trucate de comunisti (avand in spate armata rosie) si la alungarea Regelui (neavand in spate nimic constitutional, ci iarasi forta impusa dinafara). Acum avem in spate nu doar trecutul recent, ci si obligatia de a nu repeta greselile trecutului.

Din toate aceste motive si din multe altele cred sincer ca revenirea la Monarhia constitutionala este singura schimbare adevarata. Si singura modalitate de "indreptare" a minciunii pe care o traim de atata timp. 

Suntem in stare sa facem diferenta intre stilat si distilat? Eu spun ca asta depinde de evolutia fiecaruia ...

Si pentru ca la TV se vorbeste despre orice alte revendicari, dar despre revendicarile referitoare la Monarhie nu spune-filmeaza-relateaza nimeni nimic (oare de ce?), am zis ca n-ar strica sa vedeti catva poze culese de pe net.
Avem nevoie de Regele Mihai
Ma supun doar Majestatii Sale Regele Mihai
Vierme monarhist
Sper ca nu se supara autorii pozelor ca le-am pus aici.

Si un foarte scurt filmulet:


Daca mai aveti astfel de imagini/filmulete va rog sa lasati la comentarii un link spre ele. Multumesc frumos!

Etichete: ,