Obligativitatea votului in RO

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre introducerea obligativitatii votului in Romania. Dupa parerea mea n-ar fi o idee rea, chit ca multi vor merge la vot numai ca sa-i taie pe toti de pe lista sau sa le arate cartonasul rosu.

Dar macar este mai greu de cumparat votul in aceste conditii. Acum, cand numai o minoritate ce poate fi usor controlata/cumparata participa la vot, nu putem spera in puterea democratiei.
Acest sistem ar taia din start si alte tertipuri prin care se platesc votantii sa nu mearga la vot, prin retinerea buletinelor.

Ar fi si o modalitate prin care sa sporeasca interesul alegatorilor. Daca tot merg sa voteze, macar se vor informa minimal. Asta daca nu sunt hotarati din start sa le arate cartonasul rosu la toti, cum spuneam deja.

Din cate stiu eu acest sistem functioneaza sau a functionat in Belgia, Cipru, Grecia, Luxemburg si Olanda. Chiar si in Romania a fost vot obligatoriu in perioada interbelica, cand Romania era monarhie. Avand in vedere ca si votul obligatoriu si monarhia au fost desfiintate prin forta de comunisti, ar fi o revenire obligatorie la normalitatea de atunci. Iar faptul ca votul obligatoriu functioneaza in tari ca Belgia, Luxemburg si Olanda - care nu sunt republici - este pentru mine un motiv in plus de acceptare.

Mai stiu ca Belgia a avut mai mult de un an un premier interimar, fara probleme pentru cetateni. Familia Regala a numit un premier interimar care si-a vazut de treaba cat timp partidele si coalitiile nu s-au inteles. Ati auzit de instabilitate politica in Belgia care sa genereze probleme economice sau sociale?

In concluzie, parerea mea este ca votul obligatoriu ar fi un prim pas spre normalitate. Al doilea pas, complet, fiind revenirea la monarhie, care ar asigura neutralitate politica, incredere interna si internationala.

Etichete: