Siguranta auto - 2


siguranta rutiera
V-am povestit deja despre importanta centurii de siguranta. Si daca despre centura de siguranta stie toata lumea, dar putini o folosesc, azi am sa vorbesc despre o masura de siguranta mai putin constientizata.

Ca sa va introduc in context, am observat ca vara sunt mai multe accidente decat iarna, desi drumurile nu dificile/alunecoase, iar vizibilitatea este mai mare, ziua fiind mai lunga. N-am o statistica oficiala, dar cred ca este adevarat. Si chiar eu am observat ca in zilele caniculare creste si numarul accidentelor. M-am gandit prima data la acest aspect atunci cand intorcandu-ma din delegatie de la Severin, pe canicula, pana la Craiova am trecut pe langa 3 accidente intamplate pe parcursul a 90 de minute.

Mi-am adus aminte despre acest aspect atunci cand la cursul de nutritie s-a vorbit despre apa. Accentuand faptul ca nu bem suficienta apa, doamna doctor ne-a spus ca la o deshidratare de 2% suntem predispusi sa facem accidente la volan. Care este treaba cu 2%?

La o deshidratare de 2%
Toti stim ca ar trebui sa bem 2 litri de apa pe zi, iar 2% ar insemna 40 ml. Adica pentru o lipsa de 40 ml apa suntem asa de expusi la accidente auto?

In realitate nevoile de apa ale fiecarui organism trebuie sa tina cont de mai multi factori (greutate, varsta, conditii de mediu etc.) Exista si o formula a necesarului de apa la adulti in functie de greutate:

Apa necesara in 24 de ore = 35 ml x kg corp

Adica eu la 72 de kg am nevoie de 2,5 litri de apa zilnic.

Acum ca stiti secretul cu (lipsa de) apa la volan, va mai spun inca un mic secret, valabil mai ales pentru drumurile lungi. Daca va este sete la volan, cel mai bine este sa va opriti si sa beti apa gura cu gura, pana va trece setea.

Daca ramanem la volan si dam pe gat o cantitate de apa chiar mai mare, asa din mers, rezultatul este ca doar se mareste presiunea si eliminarea rapida, dar nu se potoleste setea.

Si pentru ca particip cu aceasta postare la concursul Blogal Initiativehai sa mai ghicesc un potential client: scoala de conducere preventiva si pilotaj TitiAur.ro.

Spor si drum bun!

Etichete: , , ,