Guest-Post by Chinezu
Ca orice mediu în care tot felul de boli si de purtatori de virusi si bacterii (daca întelegeti ce vreau sa zic...) se plimba liberi si nestingherati, deranjati de multe ori doar de propria lor anonimitate, si blogosfera are partea sa de factori bolnaviciosi, ca sa zic asa. În cele ce urmeaza, la solicitarea lui Daniel, am zis sa va spun eu cam cum vad chestiunea în cauza.
1. Asigura-te ca esti sanatos atunci când începi bloggingul. Sper ca întelegeti ca aici ma refer la motivele pentru care te apuci la modul serios de blogging. Care trebuie sa fie motive sanatoase, de alea de termen mediu si lung, nu ceva gen foc de tabara, care sa te tina pâna înjuri de 234 ori si apoi gata, caci ai terminat cu înjuratul si nu mai stii care este scopul si durata vizitei tale în blogosfera.
2. Controleaza-te cât mai des. Se întâmpla uneori sa pornesti perfect sanatos în aventura blogosferica, dar sa te virusezi pe parcurs. Uneori îti dai seama singur, alteori nu. Asa ca e bine sa apelezi la prieteni, la blogosfera în desteptaciunea ei si sa îi asculti, la intervale reglate, ce au de spus despre tine. Dar sa îi asculti, nu doar sa te enervezi ca nu îti place ce ti se spune. Ascultatul 2.0 este o mare dovada de sanatate 2.0.
3. Când te îmbolnavesti - caci patesti si de astea, nimeni nu e imunizat 2.0 perfect - încearca sa te pui repede pe picioare. Caci vorba românului cu boala lunga moarte sigura în blogosfera s-ar traduce cu boala 2.0 lunga imaginea blogului lovita dur în coracon. Fireste, bolile sunt de mai multe feluri. Una din cele mai grave, însa, este conjunctivita onlineeana, care te împiedica sa vezi cu adevarat ce se întâmpla în jurul tau si cu tine, daca întelegeti ce vreau sa zic.
4. Dupa ce ai trecut cu bine de o boala, spune tuturor cât de bolnav ai fost. E parte din strategia de recuperare, trust me. E una din cele mai bune metode sa nu te mai îmbolnavesti asa usor alta data si sa învete si altii din patania ta si sa se vaccineze macar la nivel teoretic. Nu e o rusine ca ai fost bolnav, e o rusine sa nu înveti nimic din asta.
5. Ajuta-i pe altii sa nu se îmbolnaveasca. Iar daca vezi pe unii bolnavi, macar încearca sa le spui ca au probleme si ca ar trebui sa îsi faca niste analize 2.0. Unii vor reactiona urât, dar tu sa înveti macar cum se comporta un bolnav. Altii vor cere mai mult de la tine decât esti dispus tu sa dai, dar tu sa înveti macar cum se comporta un bolnav. Dar mai presus de toate, ajutându-i pe altii este cea mai buna modalitate de a sta sanatos 2.0.
Etichete: blogosfera, guest post, sanatate