Nu stiu daca prin alte regiuni se mai practica "pitrocitul verzei". Este operatiunea de plimbarea a apei in butoiul cu varza murata.
Pe la noi se zice ca daca pui varza la murat de Sf. Dumitru si o pitrocesti bine de Sf. Mihail si Gavril, n-are cum sa rezulte decat o varza murata perfecta.
Ca sa intelegeti si in termeni tehnici ce presupune operatiunea de "pitrocire", atunci cand se pune varza la butoi se lasa si un furtun printre verze.
Apa de la fundul butoiului se trage intr-o galeata.
Apoi se toarna deasupra si tot asa pana "se plimba toata apa" de jos in sus.
Pentru un butoi de 120 de litri, 12 galeti asigura schimbarea totala a apei.
Dupa cateva astfel de operatii de pitrocire, actiunea finala consta in a sufla pe furtun pentru a rascoli apa din butoi.
Inca n-am ajuns acolo ;)
Spor pitrocitor!Etichete: Craiova, natural, nutritie, Romania, sanatate