Stiti ca sunteți ceea ce gândiți?

Stiti ca sunteți ceea ce gândiți?
Guest post by Luiza Daneliuc

Provocarea de astăzi a constat în a scrie despre ceva natural. Despre ceva sănatos. Când definim noțiunea de sănătate, implicit ne gândim la cea corporală iar când observăm că a noastră e cam șubredă, ne promitem în cadrul rezoluțiilor anuale că vom face mai mult sport, vom renunța la junk food, vom bea mai multă apă.

Nu am întâlnit foarte multe persoane care să fie conștiente de faptul că sănătate înseamnă trup și suflet. Există foarte multe bloguri, site-uri care îți vorbesc despre așa ceva, dar cu adevărat câți oameni conștientizează importanța și mai ales ponderea componentei suflet în totalul noțiunii de sănătate. Câți conștientizează și sunt pregătiți să recunoască faptul că ar trebui să se îngrijească mai mult de psihic, să acorde mai multă atenție stărilor zilnice de anxietate, gândurilor chiar trecătoare nu tocmai roz, gradului de fericire la care își evaluează viața.


Am întâlnit extrem de multe persoane care spun că nu sunt fericite iar acest lucru li se pare normal. Adică, toată lumea e nefericită, nu le poți avea pe toate, este o gândire la ordinea zilei. Dacă întrebi majoritatea persoanelor de ce nu sunt fericite, nu ar știi să îți răspundă pentru că nu au acordat importanță și timp unei introspecții, unei gândiri de perspectivă cu privire la întrebarea de unde vin și unde mă îndrept eu, ca persoană.

Încă există persoane care reacționează nu tocmai plăcut când aud vorbindu-se de conceptul de psiholog. Sau când li se recomandă unul. Există persoane care deși merg sau au mers la psiholog se rușinează cu acest lucru, li se pare că este ceva în neregulă cu persoana lor. Acele persoane nu înțeleg că în secolul nostru, este practic imposibil să întâlnești pe cineva sănătos la cap, iar dacă întâlnești, cu siguranță acea persoană a trecut și pe la psiholog. Sau a avut niște părinți super de treabă. Sau are un frate sau o soră cu care se înțelege extrem de bine. Sau un foarte bun prieten fabulos de empatic. Adică, are un sistem de suport, oricare ar fi acela, care funcționează. Așa trebuie privit orice fel de ajutor, inclusiv cel al psihologului, ca un sistem de suport pe care unii oameni au norocul să îl găsească “in house”, alții trebuie să plătească pentru el. Atât și nimic mai mult.

Cel mai sănătos lucru pentru corp este să ai toți boii acasă. Să stai bine cu nervii. Să nu adormi cu pastile, nici măcar cu valeriană. Să nu te bufnească plânsul odată la două luni și să nu știi de ce. Să nu te gândești așa din senin cum ar fi să te arunci de pe bloc.

Cel mai sănătos lucru pentru corpul tău este să conștientizezi cât rău poți să îți faci singur fizic doar cu puterea minții. Nu vreau să minimizez importanța sportului și a alimentației sănătoase dar este totuși o importanță minimă în comparație cu sănătatea spiritului.

Și pentru că știu că nu inventez eu roata sau vă spun ceva nou, până și Uniunea Europeană a recunoscut importanța acestei probleme, drept pentru care a lansat Pactul European pentru sănătate şi bunăstare mintală. Ce mi s-a părut foarte drăguț în pactul acesta au fost următorul statement:
„Mental health is a human right. It enables citizens to enjoy well-being, quality of life and health.”

În concluzie fiți alerți, fiți responsabili nu numai de faptul cum arătați sau în legătură cu ce mâncați, fiți responsabili și în legătură cu ceea ce gândiți, pentru că vă influențează într-un mod foarte real și palpabil viața și sănătatea.

Etichete: ,