Bai baiatule... facuram inundatie

Bai baiatule... facuram inundatie
Asa a inceput dialogul telefonic cu tatal-meu, intr-o dimineata de 1 Ianuarie, la 07:30...

Acum cativa ani a plouat toata noaptea de Revelion. Noi am fost la petrecere cu prietenii, iar a doua zi la pranz era prevazuta o masa traditionala la ai mei. Astfel ca am fost mirat (putin spus) cand m-a sunat taica-meu asa matinal. Cam buimac, m-am dus la telefon si nu prea intelegeam ce zice.

- Bai baiatule, facuram inundatie! De fapt nu facuram noi inundatie, dar ne lua apa pe sus...

Cum rotitele neuronice se invarteau cam greu, taica-meu mi-a zis mai pe scurt.

- Hai in masina ca pluteste covorul pe parchet...

Abia atunci imaginea a devenit brusc clara. M-am imbracat repede, m-am urcat in masina si cum era cam pustiu la ora aia am ajuns in cateva minute la ai mei, care locuiesc la parter. Si da, vecinii de la parter erau cu covoarele scoase sau scoteau apa din casa.

Unul singur, mai "norocos", era plecat la nepoti (nepoti de-aia care se dau "la grinda" de 1 Ianuarie), dar apa care venea pe sub usa i-a convins pe vecini sa-l sune si sa-si scurteze petrecerea.

Ce se intamplase de fapt? A plouat toata noaptea si scurgerea de pe terasa superioara a blocului a fost (probabil) blocata de frunze uscate si crengute, asa ca apa s-a acumulat pe terasa. Cand presiunea facuta de volumul mare de apa a miscat "dopul", apa a venit cu viteza pe conductele de scurgere, dar din cauza debitului prea mare si a presiunii a urcat la parter si a refulat prin toate scurgerile (chiuveta, cada, masina de spalat etc.)

Exact cum se intampla cu gurile de scurgere si cu hidrantii de pe strada care sar in aer cand ploua foarte mult si apa n-are unde sa sa duca.

Iar daca pe strada efectul de arteziana este spectaculos, la bloc imaginea era dezastruoasa. Pe casa scarii era plin de apa si vecini murati, iar in sufragerie covorul plutea pe parchet :( Acum nu mai spun ca un covor de sufragerie este greu si asa, dar imbibat cu apa este ... plumb.  Greu de urnit, operatie ingreunata si de parchetul alunecos.

Am tras de covor cat am putut de repede, am dat noi apa afara dar tot s-a umflat parchetul in mijlocul sufrageriei. Norocul parintilor mei a fost ca era un parchet foarte vechi si bine uscat (in zeci de ani) de tevile de caldura care trec pe sub parter. Altfel s-ar fi format tot felul de forme de relief. Am scos toate bucatile umflate si-am sperat ca nu se extinde gaura din parchet...

Un noroc si mai mare ar fi fost daca ar fi cunoscut-o pe Alexa. N-o stiti pe Alexa de la Groupama? Este Asigurarea Locuintei cu EXtra Acoperiri.

O astfel de asigurare permite proceduri simplificate (doar de completat hartii nu-ti mai arde atunci) precum si beneficii si garantii aditionale fata de asigurarile "normale".

Ai mei n-aveau nici macar asigurare simpla, asa ca au inceput anul gandindu-se daca gaura din mijlocul parchetului se va mari si... cat se va mari factura si perioada de asteptare. Au avut ceva de asteptat, pana cand s-a uscat complet parchetul si s-a putut remedia defectul.

Bineinteles ca sunt si astfel de intamplari neprevazute, dar tocmai aceasta este menirea asigurarilor, sa prevada neprevazutul si sa nu fii lovit intr-un timp scurt de necazuri, de lipsa solutiilor si de cheltuieli neprevazute.

Si pentru ca procedurile simplificate Alexa
rimeaza foarte bine cu era internetului, BlogalInitiative a fost prevazator si a lansat o campanie 2.0 din care bloggerii se pot alege cu o camera foto digitala Nikon Coolpix L610
Nikon Coolpix L610
(ca sa pozeze relaxati... neprevazutul)... sau cu 3 kituri de urgenta de la Groupama (aparat foto de unica folosinta, lanterna cu dinam, memory stick).



Spor prevazator!

P.S.
Intamplarea cu taica-meu este reala. Atunci n-avea asigurare. Acum are. Dar nu in conditiile astea de relaxare :)

Etichete: ,