Dieta mediteraneana, ca stil de viata

Dieta mediteraneana ca stil de viata

Daca doriti sa va pastrati sanatatea si greutatea (sau sa slabiti), sa preveniti numeroase boli (cardiovasculare, atacurile cerebrale, diabetul de tip II, osteoporoza, rinitele alergice, boala Alzheimer etc.), atunci o dieta mediteraneana poate fi alegerea ideala.

Inclusa din anul 2010 in Patrimoniul cultural mondial nematerial UNESCO, aceasta dieta reuseste sa schimbe viata a milioane de persoane din intreaga lume, fiind considerata o dieta sanatoasa si completa din punct de vedere nutritional.

Desi popoarele din jurul bazinului mediteranean au traditii si culturi diferite, au multe ingrediente comune in ceea ce priveste alimentatia. Alimentele proaspete, mesele relaxate (nu fast-food si infulecare pe fuga) si activitatea fizica au devenit factorii importanti ai acestui stil de viata.

"Dieta Mediteraneana" poate fi urmata pentru tot restul vietii, deoarece alimentele consumate sunt bogate in minerale, vitamine, grasimi sanatoase, fibre si fitochimicale. Adica intrunesc toti nutrientii necesari unui stil de viata sanatos.

Este vorba despre un stil de viata, mult mai aproape de sensul initial al cuvantului "dieta", care insemna alimentatia din viata de zi cu zi. Daca va gandeati ca dieta inseamna cat mai putine zile in care sa mancati sanatos, urmate de rezultate senzationale... va dezamagesc.

Daca insa va hotarati sa urmati aceasta dieta, trebuie sa consumati lunar carne rosie si dulciuri, saptamanal oua, peste si fructe de mare, carne de pui, iaurt si branza. Zilnic pot fi consumate fructe, legume, ulei de masline, produse din cereale integrale, seminte si leguminoase, nuci, fasole, condimente si ierburi, apa si vin (maxim 2 pahare).

Trebuie sa va invatati fara excese, sa incercati sa faceti cat mai des diferite activitati fizice (cum ar fi urcatul scarilor in detrimentul liftului, mers pe jos, plimbari cu bicicleta etc). In acest fel veti observa ca organismul dumneavoastra se va mentine “tanar” pentru o perioada indelungata, va veti simti foarte bine si veti avea un corp de invidiat.

Eu am intalnit ingredientele dietei mediteraneene in timpul vacantelor petrecute in insula Thassos din Grecia. Stilul de viata de aici include ulei de masline, lamai, peste si fructe de mare, masline, legume si fructe proaspete. Completate cu relaxare, mult timp petrecut in aer liber si miscare, se apropie de definitia stilului de viata mediteranean.

Am gasit mai multe informatii despre dieta mediteraneana pe Dieteonline.ro.

Spor sanatos!

Etichete: , , , , , ,