In linie, de la BRD Open Bucharest

In linie, de la BRD Open Bucharest
Spuneam ca in finala de dublu de la BRD Bucharest Open am avut o craioveanca pe teren, Ema Bogdan, care a castigat turneul la dublu, alaturi de Alexandra Cadantu.

Dar si in finala Simonei Halep, a mai fost un craiovean pe teren. Cum a ajuns acolo va invit sa cititi in interviul urmator.

1. Salutare, in primul rand cum te numesti, de cati ani joci tenis, ce performante ai avut si cum ai ajuns arbitru de linie in finala de la Bucuresti in care jucat Simona Halep!

Salut! Ma numesc Ioanid Guna si am inceput sa practic tenisul de camp cu aproximativ 10 ani in urma, cand visul meu era sa ajung printre primii 100 jucatori de top. Desi aveam ambitia sa alerg la toate mingile si sa muncesc pentru fiecare punct, pe plan psihic nu stateam la fel de bine si mai presus de asta nici inaltimea nu ma ajuta.

Cu timpul am inteles ca performanta nu sta in cateva turnee castigate ici-colo. In cele din urma am renuntat sa mai sper la o cariera de tenismen, insa nu am putut sa ma las definitiv.

Pana sa ajung in finala sa o luam cu inceputul.  Mai intai, in urma cu 2 luni am completat un formular de inscriere in urma caruia am fost selectat la BRD Bucharest Open, alaturi de inca 40 de alti arbitrii de linie.
echipa extinsa
Odata ajuns la Bucuresti in primele 4 zile am intrat toti datorita numarului mare de meciuri. Dupa fiecare meci arbitrii de scaun ne notau pe foaie acordandu-ne note de la 1 la 7 (7 fiind aproape imposibil de luat, majoritatea notelor oprindu-se la 4.) In cea de-a doua parte a saptamanii arbitrii de scaun ne-au selectat in semifinale si mai apoi in finale, pe baza notelor. In cele din urma am ajuns intr-una din cele 2 echipe ramase sa arbitreze finalele turneului.

2. Este greu sa ajungi arbitru? Cum ai fost selectat pentru BRD Bucharest Open?

Nu este nimic iesit din comun sa devii arbitru. Trebuie pentru inceput sa participi la un seminar de 2 zile in urma caruia se va da un test pentru testarea cunostiintelor desprinse. Bineinteles pentru cine doreste sa arbitreze in scaun sau sa fie arbitru principal mai este nevoie de alte atestate.

3. Tu poti face diferenta intre un meci vazut de pe teren si unul vazut din tribuna sau de la TV. Dar cum se vede un meci din postura de arbitru de linie?

Pentru mine important a fost sa fiu atent la fiecare lovitura care se apropia de "linia mea" si sa iau decizia corecta cat mai repede. Daca pot sa mai si urmaresc meciul si sa ma bucur de tenis cu siguranta ca o fac. De jos, din spatele jucatoarelor, meciul se deruleaza mai repede si mai dinamic. Intensitatea lovirii mingii pare mai mare iar schimburile de mingi par mai rapide decat la televizor.


4. Ai fost foarte aproape de Simona Halep. Cum ti s-a parut? Este o diferenta fata de Simona pe care o vedem noi la TV?

Intr-adevar am fost aproape de Simona Halep mai ales in momentul in care venea dupa terminarea punctului in spatele terenului pentru a-si aranja racordajul. Din cate am vazut, Simona se comporta ca o adevarata jucatoare de top. Stie cand sa forteze, stie cand sa rupa ritmul cu o scurta si mai ales are un joc de picioare extraordinar. In afara terenului sportiva si-a facut timp si pentru micii jucatori care viseaza sa ajunga ca ea, si au schimbat cateva mingi. Nu i-a uitat nici pe fani, carora le-a oferit autografe si le-a multumit pentru sustinere.

5. Am vazut ca la final a dat mana cu copiii de mingi. A spus ceva special in afara de multumirile oficiale?
felicitari si multumiri
Este adevarat, la finalul premierii copiii de mingi au surprins pe toata lumea, incepand sa-i strige numele Simonei. Atunci, pentru a le multumi datorita efortului depus pe parcursul turneului dar si pentru sustinerea oferita, Simona a dat mana cu acestia. Cu arbitrii de linie nu s-a pus problema sa dea mana, mai ales din pricina regulamentului care nu permite.

6. Ai mai arbitrat si la alte turnee? Cum a fost comparativ cu BRD Bucharest Open?

Sigur ca da. In ultimii 2 ani am arbitrat la turneul Popeci din Craiova, pe atunci fiind cel mai important turneu feminin din tara. Daca fac o comparative intre cele 2 turnee, pot afirma ca a fost mai greu la Bucuresti deoarece jucatoarele erau mai cunoscute iar loviturile lor erau mult mai puternice.
atentie sporita
7. Care este programul unui arbitru de linie intr-o zi normala de turneu?

Programul unui arbitru de linie poate sa difere de la zi la zi. In orice caz, arbitrul trebuie sa ajunga cu cel putin o ora inainte sa intre pe teren. Cu siguranta, cel mai greu este la inceput cand intri in teren timp de o ora si apoi faci pauza doar de 10-15 min si continui asa toata ziua. Pe parcursul turneului programul se mai schimba si devine din ce in ce mai lejer ajungand sa stai in teren o ora urmata de 30 de minute de pauza.
arbitru de linie
8. Cum ti s-a parut publicul de la BRD Bucharest Open?

Parerea mea este ca nu toti spectatorii s-au ridicat la nivelul turneului. De multe ori arbitrul a intervenit sa faca liniste. Ba mai mult, cativa spectator au fost evacuati dupa ce au vorbit intentionat in timpul punctelor pentru a incerca sa le forteze pe jucatoare sa greseasca. Insa daca privesc pe ansamblu, publicul a sustinut jucatoarele, in special pe compatrioatele noastre, cu un devotament iesit din comun, parca mai ceva ca la mecirile din Cupa Davis. 

Arena a fost ocupata pana la refuz inca din primele zile indiferent daca in teren erau romance sau nu.
primul turneu WTA organizat in Romania
9. Ce impresie generala ti-a lasat primul turneu WTA organizat in Romania?

Una peste alta, dupa 7 zile petrecute la primul si cel mai mare turneu WTA din tara pot spune ca, Romania a meritat sa-l organizeze. Au fost meciuri excelente, aprig disputate, revenindu-se chiar si de la minge de meci. Speram ca si in urmatori ani sa se desfasoare turneul la noi.

Spor(t) in continuare!

Etichete: , ,