O vacanta speciala cu prietenii

O vacanta speciala cu prietenii
Chiar in timpul Galei Spring SuperBlog 2014 am plecat in vacanta de Paste la Heidelberg, la prietenii nostri stabiliti de curand in Germania. Am fost pentru prima data intr-un sejur la nemti si recunosc ca am ramas surprins. Parerea mea preconceputa despre ei batea spre o imagine de colturosi si rigizi, ingamfati si umflati de la atata bere si carnati :)

In schimb am vazut foarte multe persoane care faceau miscare, multe biciclete, multa verdeata, curatenie, liniste si relaxare. Am venit cu o parere total schimbata fata de ceea ce ma asteptam sa gasesc. Dar sa va povestesc...

A contat foarte mult si faptul ca am stat la prietenii nostri. Asa ca am mers impreuna la cumparaturi, impreuna am gatit, impreuna ne-am plimbat si am vizitat. Am inteles "la firul ierbii" cum este viata in Heidelberg si-n imprejurimi. Am regasit legaturi istorice, dar am si descoperit multe lucruri noi.
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza in Heidelberg
Am avut sansa sa ne intalnim cu un fost coleg de facultate, stabilit din 2000 in Heidelberg, astfel incat am savurat cateva locuri "seulement pour les connaisseurs" (nu stiu cum s-ar zice in limba germana). 
bere facuta la fata locului
Am fost intr-un restaurant in care se facea berea pe loc, am gustat bere de 33 de grade si altele de genul asta ;)
bere de 33 de grade alcool
Bineinteles ca n-am ratat Castelul si principalele atractii turistice din Heidelberg, am fost si-n imprejurimi, dar am trecut si granita in Franta, la Strasbourg. In fiecare seara insa ne intorceam acasa (la prietenii nostri) si faceam planurile pentru ziua urmatoare.

A fost prima vacanta petrecuta astfel si mi-a placut la nebunie. Am inceput sa pricepem cum sunt nemtii, am vazut traditii locale si am gustat din produsele lor traditionale, chiar daca pe unele le-am gatit noi. Nu mai zic despre berea nemteasca. In teorie stiam ca este foarte buna, dar impresia mea s-a imbunatatit la modul practic si abia astept sa beau din nou un Kellerbier.
bere nemteasca
Am adaugat pe lista noutatilor culinare sparanghel, naut, carnati albi si salata de valeriana (ei ii zic salata de camp, feldsalat sau cam asa ceva si... fel-de-fel i-a ramas numele :)

Cum noi eram obisnuiti cu miel de Paste, am vrut sa pastram traditia in Germania si am gasit miel la magazinele turcesti din Heidelberg. Aici exista o importanta comunitate turca, cu aceasta ocazie afland si motivele istorice ale prezentei lor in Germania. Turci-turci, dar aveau inclusiv oua rosii si de toate culorile in magazin, ca sa vedeti ce inseamna comertul si globalizarea.

Noi adusesem vopsea de-acasa, asa ca am vopsit ouale ca la noi, dar le-am impodobit ca la nemti.
oua rosii ca la noi
Si ei au traditia oualor incondeiate, dar sunt goale pe dinauntru. 
oua incondeiate
Se gauresc, se golesc, se picteaza si apoi se agata in brad, cum sunt globurile la noi in bradul de Craciun.
brad de Paste in Heildeberg
Am mancat si la restaurante, am ales din meniu ce ne-a parut de-al locului
carne, sos si garnitura
si am mai adaugat la memoria culinara cateva dintre mancarurile care ne-au mers la suflet. 
buna mancarea la nemti
Am mers mult pe jos prin Heidelberg, dar si cu tramvaiul. Tramvai care nu este deloc ieftin, insa cei care au abonament beneficiaza si de alte facilitati. De exemplu, cu un abonament "job-ticket" sau cu un "jahreskarte", dupa ora 19:00 si in weekend poti sa mai iei cu tine gratis inca 4 persoane. Dupa cum vedeti, astfel de informatii sunt in limba germana si probabil ca nu le-am fi aflat in veci in alte conditii :)

In concluzie, in cele 5-6 zile petrecute in Heidelberg am aflat atatea lucruri incat mi-as dori o astfel de experienta si in alte tari. Evident, nu avem peste tot prieteni de pe vremea liceului, dar inchiriind o vila am beneficia de un sejur similar alaturi de prietenii pe care-i avem in diverse locuri. 

A propos de prieteni, as apela la prietenii de la CND Turism - Vacante Speciale pentru inchirierea vilei si pentru biletele de avion, ingredientele de pornire ale unei vacante speciale, iar la prietenii din zona pentru ingredientele locale.
cu prietenii internationali la Budapesta
Am multi prieteni in Serbia si in fosta Iugoslavia, prieteni cu care m-am intalnit la cursuri, apoi ne-am tot reintalnit la conferinte sau chiar in vacante, intamplator. De mult timp visez la o astfel de destinatie turistica. Am fost la un pas sa ajung in Belgrad, dar s-a schimbat programul prietenilor mei de-acolo pe ultima suta de metri si am amanat venirea pentru ca n-as fi vrut sa-i ratez.

Pentru mine Serbia este o destinatie speciala. Am o parere foarte buna despre iugoslavi, parere cultivata din copilarie, pe vremea cand atmosfera gri din "epoca de aur" era inviorata cu ajutorul programelor TV sarbesti care se prindeau si la noi.

Am mai povestit despre minunea sarbeasca, chiar am crescut cu melodiile lor, avandu-i ca idoli pe jucatorii lor de baschet si cazand in visare la filmele americane pe care le distribuiau cu generozitate. Inteleg cat de cat limba sarbo-croata, astfel incat atunci cand m-am intalnit prima data cu sarbi, muntenegreni, bosnieci sau sloveni la un curs de o saptamana la Budapesta, au ramas cu gura cascata vazand ca stiam (si cantam cu ei) toate hiturile iugoslave vechi si intelegeam ce vorbeau.

Atat de bine m-am simtit alaturi de ei, incat le-am zis ca atunci cand voi veni in zona ii anunt din vreme, astfel incat sa-si faca timp si sa-mi arate ce-i mai frumos la ei. Tinem legatura pe Facebook, mai schimbam pareri si glume, am ramas prieteni si in online si in offline.

Dupa experienta din Heidelberg, am deja o idee despre o astfel de vacanta nonconformista in Serbia. Nu numai ca as intelege mai bine cu ce se mananca viata pe la ei, dar m-as si infrupta din mancarurile lor traditionale. Plus ca i-as invita in vila inchiriata, sa le prepar si eu din bunatatile romanesti. 

Un CLOMPI, o mamaliga cu branza si alte chestii usor de facut, nu va ganditi ca m-as duce in vacanta sa gatesc sarmale :) As gusta din bunatatile lor locale, dar nu i-as pune nici pe ei sa le gateasca. M-am interesat, exista si la ei servicii gen "Oala cu bunatati" sau "Cratita bunicii", astfel incat sa comanzi mancare gatita traditional in cantitati "de familie".

La o astfel de masa intre prieteni, se poate aduce si o bautura locala facuta in casa, ceea ce nu-i cazul la un restaurant. Si poti sa stai la povesti cat vrei, iar a doua zi sa iei orasul la pas alaturi de prieteni care stiu sa te duca in cele mai interesante locuri. Dupa prietenii din Belgrad si Serbia ar urma cei din Zagreb, Liublijana, Podgorica si Sarajevo.

Am experimentat si calitatea de gazda atunci cand in Craiova a venit un blogger american de origine turca, alaturi de prietena lui din Bulgaria. Impreuna cu colegii din blogosfera craioveana i-am dus pe cei 2 oaspeti in cele mai frumoase locuri din Craiova si din zona. Au fost incantati, dar ne-am simtit si noi bine alaturi de ei.

Am amintit ambele fatete ale unei astfel de vacante nonconformiste, pentru ca dupa vizita iugoslava le-as propune prietenilor de-acolo o astfel de vacanta in Romania si Craiova.

Voi in ce zone aveti prieteni pe care ati vrea sa-i vizitati intr-o astfel de vacanta de vis?

Spor calator!

Particip cu acest articol la SuperBlog 2014.

Etichete: , , , ,