Asa se aliniaza planetele astea cateodata, de numa-numa. Cam asa a fost alinierea, din doua in doua luni :)
- Prin Mai am fost la Saptamana Voluntariatului, ocazie cu care am vorbit cu voluntarii si am cunoscut alti reprezentanti ai ONG-urilor.
- In Iulie am aflat ca in cadrul campaniei Heineken pentru Comunitati, va fi finantat proiectul Pro Civica, scopul proiectului fiind educatia rutiera si implicit reducerea numarului de accidente prin gasirea unor solutii cu ajutorul comunitatii si al institutiilor din domeniu.
- In fine, in Septembrie am participat la workshopul TIDE - transport neconventional in Craiova.
Ei bine, toate aceste intalniri s-au impletit pentru a o desavarsi pe cea de ieri. Reprezentanta ONG-ului pe care am cunoscut-o in Mai, Cora Sandu, este presedintele asociatiei care a castigat finantarea Heineken pentru comunitati, iar cateva dintre concluziile de la TIDE s-au incadrat perfect in proiectul
Craiova Sigura.
Ieri am participat la o "Cafenea Publica" in care s-au prezentat concluziile intalnirilor de pana acum:
- activitati educative in domeniul rutier, desfasurate in CN "Fratii Buzesti", CN "Nicolae Titulescu". Liceul Traian Vuia. Scoala Speciala "Sf. Mina" si Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman, alaturi de reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Dolj.
- intalniri publice cu reprezentanti ai diferitelor catefgorii de participanti la trafic: biciclisti, pietoni, organizatii ale victimelor accidentelor rutiere, soferi profesionisti, comunitati de parinti etc.
Scopul acestor intalniri este implicarea comunitatii in gasirea unor solutii pentru reducerea numarului de accidente rutiere in Craiova, iar rezultatul final va fi lansarea unei platforme cetatenesti de implicare comunitara. Pe aceasta platforma se pot incarca filme, imagini si sugestii de imbunatatire a traficului, pentru a determina institutiile implicate sa ia masuri.
Pe langa Cora Gabriela Sanda - presedintele Pro Civica Oltenia, au mai luat cuvantul Florin Giura, reprezentant al Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, Emilian Stefarta, reprezentant al Consiliului Local Craiova si Ionut Stroe, deputat al Colegiului Uninominal 3 Craiova.
De la Emilian Stefarta am retinut ca sunt multe probleme rutiere si de trafic nerezolvate in Craiova:
- parcari insuficiente
- legaturi insuficiente Nord - Sud si Est - Vest
- iluminat public deficitar la primele ore
- sensuri giratorii cu benzi prea inguste
Plecand de la concluzia ca efectivele politiei sunt insuficiente pentru atatea probleme, Ionut Stroe a dat cateva exemple din strainatate, unde Politia este ajutata de Jandarmerie: Franta, Italia, Spania etc.
Din postura de parinte, Ionut Stroe a subliniat importanta educatiei rutiere.
Dintr-o lista de 40 de probleme deja identificate in intalnirile anterioare, mi-am exprimat punctul de vedere referitor la
- parcarea neregulamentara, blocarea spatiilor pentru pietoni,
- lipsa rastelurilor pentru biciclete,
- firmele luminoase care deruteaza soferii in trafic pe timp de noapte (reclamele agresive de la farmacii).
Vis a vis de parcarea neregulamentara, am dat exemplul Strazii Banu Mihalcea din Craiova, unde trotuarele sunt ocupate de masinii iar copiii merg pe strada spre scoala sau gradinita.
Lipsa rastelurilor pentru biciclete ar putea fi rezolvata astfel incat sa fie mai multa vizibilitate in jurul trecerilor de pietoni. Acum masinile sunt parcate prea aproape de treceri, atat pietonii cat si soferii avand probleme de a se observa reciproc. Rastelurile de biciclete de o parte si alta a trecerilor de pietoni ar impiedica parcara masinilor si ar ajuta la vizibilitate.
Aceste masuri sunt deja implementate in alte tari si am aflat despre ele la workshopul TIDE.
Mi-a placut foarte mult ca intalnirea a fost focusata pe solutii reale. Sunt prea multe probleme pentru a se rezolva toate, iar atentia trebuie indreptata spre cele care pot fi rezolvate cat mai repede.
Mi-a mai placut faptul ca participantii au venit cu propuneri pentru imbunatatiri sau au indicat persoane competente din zona urbanismului, care ar putea ajuta prin expertiza detinuta. Propunerea mea a fost sa-l invite la o viitoare intalnire pe
Marian Ivan, membru fondator al
OPTAR si
expert TIDE, care cunoaste foarte multe expemple de buna practica din domeniul rutier international.
La intalnirea de ieri a participat si colega de blogosfera
Dana Ilie, alaturi de reprezentanti ai presei si ai ONG-urilor.
Spor participator!Etichete: auto, blogosfera, Craiova, ONG, sfaturi utile