Cu Bocuse D'Or iti trece de dor :)

Cu Bocuse D'Or iti trece de dor :)
Am fost curios sa vad despre ce este vorba cand a aparut MasterChef in Romania. Am vazut insa o singura emisiune, deoarece "chefii" mi s-au parut prea aroganti. Pe urma am inteles ca "scandalul" asigura audienta, dar am ramas la parerea mea, aceea ca ii priveau prea de sus pe concurenti. Si n-am mai privit, chiar daca nu toti chefii mi-au lasat impresia asta de aroganta.

Intre timp am avut ocazia sa savurez o creatie a la Chef Florin Dumitrescu.
Florin Dumitrescu la Le Baron Craiova
Mancarea a fost foarte buna si rafinata, iar omul Florin Dumitrescu foarte simpatic. A trecut pe la toate mesele, a vorbit cu toti invitatii si a contribuit la o atmosfera speciala.

Mi-am adus aminte despre cele 2 momente MasterChef atunci cand am auzit ca la Lyon are loc un "summit al bucatariei mondiale" la care participa 155 de mari maestri bucatari, 20000 de bucatari si 23000 de experti.

"Davosul Gastronomic"  va gazdui 19 concursuri culinare, dar crème de la crème este Bocuse D'Or.
Bocuse D'Or Lyon 2015
Am fost curios sa vad daca Romania se gaseste in finala Concursului Mondial de Gastronomie si asa am descoperit si mecanismul competitiei. In finala Bocuse D'Or de la Lyon se intalnesc maestri bucatari din 24 de tari, dupa o selectie foarte riguroasa.

Din regiunea Asia Pacific sunt 5 echipe finaliste din 12 tari participante, iar din America de Nord 3 echipe finaliste din 12 participante. Europa trimite in finala 12 echipe, alese dintre 20 de tari participante. Pana la 24 se mai completeaza cu 2 tari cu participare individuala si inca 2 tari care primesc wild card. Spania este un astfel de caz, necalificandu-se direct din competitia europeana.

Am sperat sa vad Romania printre cei 24 de finalisti... Chile, Australia, Islanda, Marea Britanie, Franta, Guatemala, Argentina, Spania, Statele Unite ale Americii, Estonia, Elvetia si Maroc (27 Ianuarie), Germania, Finlanda, Malaezia, Norvegia, Canada, Japonia, Danemarca, Suedia, Singapore, Ungaria, Olanda si Coreea de Sud (28 Ianuarie).

Poate ziceti ca este o aroganta din partea mea sa observ ca nu este prezenta nicio o echipa din Romania in finala. Adevarata aroganta consta insa in faptul ca Romania n-a fost prezenta nici macar la calificarile din Europa.
Clasament Europa
Sursa foto
Mda, chiar daca Bulgaria este pe ultimul loc european, a fost acolo... Am dat un search si printre laureatii tuturor editiilor, incepand din anii '80. Romania nu figureaza printre cei premiati.

Acum, ca am mai echilibrat arogantele, sa spunem ca marea finala este o combinatie de arta si gastronomie, iar chefii vor pregati un preparat cu carne si unul cu peste.

Pentru preparatul din peste, 50% din compozitie va fi de origine vegetala, concurentii tragand la sorti elementul vegetal: telina, fenicul, dovleac sau praz. Asta asa, ca sa stiti ca prazul oltenesc este un element de mare finete gastronomica :)

Stiu eu ce va spun, tot din meniul chefului Florin Dumitrescu am savurat un praz delicios alaturi de creveti.
creveti si praz
Revenind insa la Bocuse D'Or, pe langa creatiile gastronomice avem si o competitie a posterelor celor 24 de echipe finaliste.
poster Norvegia
Eu am votat cu Norvegia, dar mi-au placut si
poster Australia
Australia
Poster Coreea de Sud
Coreea de Sud
sau
poster Estonia
Estonia
Daca v-am facut pofta de gastronomie si de arta, pe blogul Bocuse D'Or gasiti ultimele noutati, iar cele doua zile ale finalei pot fi urmarite live online pe site-ul Bocuse D'Or, incepand din 27 Ianuarie.

Spor gastronomic!

Etichete: , ,