Sa fim designeri vestimentari, frate!


Sa fim designeri vestimentari, frate!
© CandyBox | Dreamstime.com - Fashion Designer Studio With Equipment Photo
Imi amintesc ca, pe vremea studentiei, primul lucru cumparat impreuna cu prietena mea a fost o masina de cusut cu nume de fata, din productia autohtona. Am cumparat-o din bursele noastre de studenti si o foloseam sa ne stramtam blugii sau sa ne facem genti din blugii vechi. Agatam gentile pe umar si mergeam cu ele la facultate. Asa era la moda atunci, nu stiu daca mai gasesc vreo creatie din vremea respectiva.

Monica folosea masina de cusut ca sa mai ajusteze diverse camasi, fuste si bluzite dar si pentru croieli noi :) Ce stiti voi, ingredientele de-atunci erau tiparele din Burda, creion si foaie de calc pe care copia modelele si abia apoi ajungeam la masina de cusut. Mie mi-a facut pantaloni scurti si niste bermude (noroc ca mai am poze), pe care le-am purtat cu drag prin Franta.
cu bermudele prin Franta
Si "borseta" de blugi atarnata la gat tot o creatie din vremea studentiei este :)
borseta din blugi
"Cusatura" din studentie a fost trainica, pentru ca de curand am aniversat 20 de ani de casatorie :)

Monica foloseste si azi masina de cusut cumparata atunci, dar se enerveaza cand mai modifica rochiile de dans sportiv ale Dariei. La croiala nu se baga, sunt rochii de dans facute de specialisti, dar cateodata mai face mici ajustari la rochii sau la accesorii (esarfe, manusi, bratari etc.)

La cat de mult costa o rochie de dans sportiv, ma gandesc ca este cam riscant sa dam rateuri cu o masina veche, asa ca dupa mai bine de 20 de ani ar cam fi cazul sa ma uit la un magazin de electrocasnice si sa reinnodam firul tehnologiei :)

Nu de alta, dar o rochie noua de dans sportiv costa mai mult decat dublul unor masini de cusut pe care le-am vazut in cadrul unor promotii electrocasnice. Cel mai mult costa cristalele Swarovski, care se lipesc manual dupa ce este croita si cusuta rochia. Apoi si manopera reprezinta o parte importanta a costului final, deoarece nu-i chiar floare la ureche sa lipesti cateva mii de cristale, respectand un anumit model.
rochie de dans standard
Imi dau seama ca nici macar cu o masina de cusut moderna nu poti lipi manual "pietrele", dar macar nu risti sa strici minunatia, odata realizata. Daca vi se pare ca exagerez, va mai spun ca sunt rochii diferite pentru Standard si Latino, fiecare tip de dansuri avand un anumit stil, transmitand anumite sentimente si trairi ale dansatorilor. Si materialele sunt diferite. Asa cum exista o relatie intre un designer vestimentar si materialele pe care le foloseste, la fel exista o legatura intre temperamentul dansurilor si materialele din care sunt facute rochiile.
rochie de dans latino
Nu va mai spun ca fiind foarte scumpe, rochiile de dans se poarta mai multe sezoane. Timp in care Daria mea mai creste, mai slabeste etc. si atunci se fac mici retusuri sau modificari.

Daca tot am ajuns la capitolul modificari, cand ma uit la masina noastra veche, care "impunge" ca din epoca plugului de lemn, imi dau seama ca masinile de cusut actuale seamana mai mult a calculatoare.
masina de cusut Nicoleta
Exact asta este senzatia daca fac comparatia cu o masina de cusut Brother Innov-is 55.
Brother Innov-is 55
Sper sa nu credeti ca am luat-o pe aratura, dar vazand cate lucruri face o astfel de masina de cusut Brother, m-as infrati si eu cu tehnologia ca sa creez cate ceva :) Nu ma vad chiar un designer vestimentar adevarat, dar am avut cateva visuri in directia asta.

Nu stiu daca ati facut vreodata testul cu alegerea celor mai importante visuri din viata. La inceput trebuie sa puneti pe hartie 100 de visuri, ceea ce nu este deloc usor. Ei bine, pe la pozitia 81 din lista mi-a trecut prin cap "sa inventez un articol de imbracaminte"  (probabil reminescente din copilarie, cand "pedalam" la masina de cusut a bunicii mele).

Scrierea listei se intampla prin 2010 si de-atunci m-am tot gandit ce-ar mai putea fi inventat intr-o lume a modei care oricum se schimba cu rapiditate. Tot de-atunci visez la o haina de costum usor de vara, fara maneci, elegant dar usor de purtat cu un tricou.

costum de vara
© 719production | Dreamstime.com - Tailor Shop Mannequin. Photo
Costum cu tricou? Pai da, "sacoul fara maneci" ar fi dintr-un material usor, iar tricoul accesorizat cu "cravata la purtator".

cravata la purtatorul de tricou
Sursa foto
Masina de cusut Brother Innov-is 55 imi permite realizarea unor cusaturi ornamentale pe care le-as folosi si la sacou si la tricouri, ca sa se vada legatura si mana maestrului :) Bineinteles ca mi-as accesoriza mai multe tricouri la un astfel de sacou lejer.

Prefer ca tricourile mele sa transmita si anumite mesaje, astfel incat sunt incantat sa am la dispozitie 55 de litere, cifre si semne de punctuatie. Va dati seama ca n-as scrie adresa blogului, dar ceva in genul Fashion Rebel as incerca :)
Fashion rebel
Poate nu ma credeti in stare de un astfel de vis, dar prin 2012 am pus pe blog cateva visuri din lista de 100, printre care si pe cel legat de inventarea unui nou articol vestimentar.

Unele s-au implinit intre timp, altele isi asteapta randul, important este sa nu renuntam la visurile noastre si sa facem pasi concreti ca sa le aducem la viata. Am invatat ca un vis scris are mai multe sanse de realizare, drept pentru care particip cu acest articol la Spring SuperBlog 2015, dand curs provocarii lansate de MarketOnline :)
marketonline
Spor creativ!

Etichete: , , , ,