Simfonia nr. 45 în Fa diez minor, Hob.I:45, “Despărţirea” mai este denumita si "Simfonia lumanarilor". Acest lucru ne-a fost explicat la inceputul concertul de maestrul Radu Postavaru.
Legenda spune ca un print a uitat sa-i mai lase pe membrii orchestrei sa plece in concediu, iar acestia s-au plans lui Haydn, care in calitatea sa de capelmaistru a imaginat o metoda inedita de a-i reaminti printului de promisiune.
Cu ocazia unui concert la castel, s-a ascultat in premiera simfonia "Despartirea". Dupa ce a inversat un presto cu un adagio, pe parcursul acestuia din urma s-a intamplat un lucru nemaivazut. Al doilea muzician care canta la corn a stins lumanarea si a parasit scena, lucru urmat rand pe rand de toti membrii orchestrei, pana cand pe scena au ramas doar 2 violonisti, inconjurati de intuneric.
Momentul a fost retrait cu mijloace moderne pe scena Filarmonicii Oltenia,
fiind aplaudat cu frenezie la revenirea luminii in sala.
A urmat un recital de violoncel sustinut de Mircea Marian, care m-a impresionat cu viteza cu care manuieste violoncelul si prin faptul ca a cantat fara partitura.
La final, bloggerii prezenti au imortalizat momentul alaturi de cativa dintre protagonistii spectacolului.
Aceste momente se intamplau la
concertul de Vineri, Sambata si Duminica am avut
oaspeti la Craiova Blog Meet. N-am fost la Garden Party in Bucuresti, dar ne-am mandrit in Craiova cu institutiile care poarta semnatura regala (Colegiul National Carol I, Filarmonica Oltenia si Universitatea din Craiova),
dar si cu statuile regale reprezentandu-i pe Carol I si pe M.S. Regele Mihai I, cetatean de onoare al Craiovei.
Spor regal!Etichete: blogosfera, Craiova, Craiova Capitala Culturala Europeana 2021, cultura, Monarhie