Final de Europa Season: Oda Bucuriei

Final de Europa Season: Oda Bucuriei
Am fost la finalul stagiunii Europa Season, stagiune care s-a incheiat cu Saptamana Frantei si cu Oda Bucuriei. Timp de 28 de saptamani, dirijori, studenti si artisti din cele 28 de tari ale Uniunii Europene au concertat la Craiova.

Aseara a fost randul Frantei, care a incheiat concertul si stagiunea europeana cu... Oda Bucuriei.



Nu stiu cine a planificat tarile si repertoriul, dar a fost un final de stagiune plin de semnificatii. Cei 2 piloni ai Uniunii Europene, Franta si Germania au fost bine reprezentati. 
ingredientele frantuzesi ale concertului de incheiere
Dirijorul Alain Pâris, soprana Isabelle Cals, mezzosoprana Séverine Maquaire, tenorul David Tricou si baritonul Jean-Gabriel Saint-Martin alaturi de Orchestra Simfonica si Corala Academica de la Filarmonica Oltenia au incheiat concertul si stagiunea europeana cu Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a în Re minor pentru solisti, cor si orchestra, op. 125.
Filarmonica Oltenia arhi-plina
Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene, a bucurat sala arhiplina a Filarmonicii Oltenia Craiova dar si ne-a intristat pe de alta parte, pentru ca s-a terminat un proiect atat de frumos.
Vlad Dragulescu despre Europa Season
Ascultandu-l pe Vlad Dragulescu, managerul Filarmonicii Oltenia, mi-am dat seama de ce pe logo-ul Europa SZN erau 7 stele. Nici 5, desi au fost evenimente de 5 stele, nici 6 si nici 8. M-am intrebat mereu de ce doar 7 stele, stelele uniunii europene fiind mai multe :)

Ei bine, au fost 7 luni de Europa Season, timp in care pe scena Filarmonicii si la Muzeul de Arta muzica clasica si contemporana a bucurat Craiova. Mi-am mai dat seama de un lucru. Europa Season este un punct de inflexiune in viata culturala a Craiovei, din orice punct ai privi. 

Spectatorii au fost rasfatati cu concerte unul mai frumos decat altul si cu informatii din viata muzicala aflate de la dirijori, studenti si solisti din tarile Uniunii Europene.

Artistii Filarmonicii Oltenia au avut privilegiul sa concerteze alaturi de mari maestri europeni si sa demonstreze ca scena craioveana este europeana prin excelenta.

Nu in ultimul rand Europa Season este importamta prin prisma invitatilor din cele 28 de tari UE au ajuns in Craiova, unii dintre ei fiind cu aceasta ocazie prima data in Romania. Altii, cum este cazul dirijorului Alain Pâris, care concerteaza in Romania din 1985, au ajuns in premiera la Craiova.

A fost o bucurie si pentru blogosfera craioveana, prezenta la concerte si in fotografiile de grup de la final.
poza de grup cu blogosfera
Pana la urmatoarele surprize pregatite la Filarmonica va las cu mai multe imagini de la concertul Frantei.

Spor cultural!

Etichete: , , , , ,