Poate ati vazut ca meniurile mele din zilele de Miercuri sau din alte zile sunt #farazahar. Ei bine, #NoSugarLove sau #FaraDulcegarii este mesajul lansat de Jamie Oliver inca din 2010, cand si-a propus sensibilizarea autoritatilor si opiniei publice cu privire la:
- consumul excesiv de zahar rafinat din produsele comercializate pe care le consumam zilnic,
- educatia asupra continutului de zahar din fiecare produs,
- bolile grave cauzate de consumul de zahar in exces, precum diabetul, obezitatea si alte boli
- importanta micului dejun sanatos si a gustarilor sanatoase si echilibrate #farazahar
La nivel global
consumul de zahar este de cca 40 de lingurite pe zi, de 3 ori mai mult decat ratia zilnica admisa, ceea ce face ca in ultimii ani numarul copiilor bolnavi de obezitate sa se tripleze. Coform surselor OSIM, Romania se situeaza in 2016 pe locul 1 in UE in ce priveste obezitatea infantile (fata de locul 3 in 2013- sursa GfK via OSIM). Aceasta este o situatie alarmanta, iar masurile educationale privind educatia alimentara in scoli, familii prin intermediul institutiilor de invatamant nu mai sunt doar o necesitate, ci o prioritate pentru a avea o generatie viitoare sanatoasa.
Pe 20 Mai, in Bucuresti, Cluj, Iasi si in alte orase din Romania si din toata lumea se va sarbatori Food Revolution Day, un proiect global conceput de Jamie Olivier prin care propune educarea pentru o alimentatie sanatoasa si introducerea lectiilor de educatie alimentara si gatit ca disciplina obligatorie in toate scolile de pe glob.
Sambata, 21 Mai, la Gradina Verona din
Bucuresti, intre orele 11:00-14:00, vor participa la lectia de gatit a lui Jamie Olivier transmisa online si vor gati impreuna copii, parinti, profesori, bloggeri, chefi de renume si voluntari. Scopul actiunii este prepararea a cel putin 10 retete de gustari sanatoase #farazahar pentru scoala sau pentru micul dejun folosind "10 ingrediente campioane la sanatate": patrunjel, spanac (sau frunze de salata, andive, stevie, urzici, etc), avocado, mar, castravete, ardei, miere, lactate (branzica sau iaurt), peste, seminte.
Parintii si copiii vor invata despre importanta legumelor si fructelor in alimentatia zilnica, iar evenimentul se va incheia cu un concurs de creativitate si premierea participantilor de catre juriul format din partenerii evenimentului: Selgros Romania, Sloop, Delaco, Aqua Carpatica, Carturesti, Curtea Veche Publishing, Smartbrand Consulting, Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti, Top Hospitality, Bacania Verde, Legume de tara, Canah Green Living, Calif si a producatorilor locali si partenerilor media.
Evenimentul este GRATUIT pentru copii de 6+ ani insotiti de parinti pe baza de inscriere la email foodrevolutionromania@gmail.com
Food Revolution in Romania si in lume
In Romania se organizeaza deja a 5-a editie Food Revolution Day, ocazie cu care se vor implica cca. 10.000 de elevi acasa, la scoala sau la atelierele de gatit.
Food Revolution Day este ziua in case se sarbatoreste un proiect global unic de educatie si implicare condus de Jamie Oliver, adresat copiilor, adultilor, companiilor, scolilor, restaurantelor, scolilor de gatit, chefilor, nutritionistilor, doctorilor, platformelor educationale sau oamenilor simpli care "bucataresc". Oricine este invitat sa organizeze un eveniment - fie si o simpla cina cu prietenii.
Puteti sustine
Food Revolution Day postand experientele proprii din data de 20 Mai utilizand hashtagurile #FoodrevolutionDay #FoodRevLove #NoSugar #NoSugarChallenge #10ingredientecampioane
Etichete: Food Revolution Day, Jamie Oliver, miercurea fara carne, obezitate, Romania, sanatate, zahar