Romania francofona - Alianta Franceza

Romania francofona - Alianta Franceza
V-am spus deja despre Saptamana Frantei la Europa Season si la Universitatea din Craiova. Ca sa fie saptamana completa, in perioada 20-21 Mai 2016, cu ocazia aniversării a 26 de ani de activitate ai Alianţei Franceze din Craiova, are loc colocviul internaţional Romania francofona - Interferenţe culturale franco-belgo-româneşti.

Se vor vernisa expoziţii, se vor lansa cărţi şi benzi desenate, se va conferenţia despre interferenţele franco-belgo-româneşti în domeniul literaturii, picturii, arhitecturii, filateliei şi benzilor desenate, dupa urmatorul program.

Vineri - Cercul Militar din Craiova
Vineri - Sediul Alianţei Franceze - Str. Romain Rolland nr 7
Sambata - Sediul Aliantei Franceze, Str. Romain Rolland nr 7.
  1. Galaxia Sudică, de Aurel Cărăşel
  2. 9 ½ elegii, de Michael Hăulică
  3. Viaţa şi faptele haiducului Tănase Vlasia, de Dănuţ Ungureanu
  4. Ultima fotografie, de Bogdan Hrib
Organizatorii colocviului international sunt Alliance Francaise de Craiova si Asociatia Bedefililor din Romania. Vor fi prezenţi, ca invitaţi de onoare, Paul Laffont, ataşat cultural al ambasadei Franţei la Bucureşti între 1991-1997, fondator al Alianţei Franceze din Romania, Valentin Tănase, pictor şi autor BD, Marius Ghergu, grafician, Şerban Andreescu, autor BD, dr. Cristian Scăiceanu, expert filatelist, muzeograf la Banca Naţională a României, Aurel Cărăşel, scriitor, Michael Hăulică, scriitor, Danut Ungureanu, scriitor, Bogdan Hrib, scriitor şi directorul editurii Tritonic, Mircea Liviu Goga, scriitor, Cristian Ciomu, arhitect, Dodo Niţă, istoric şi critic al benzii desenate.

Si ca sa inchid cercul (manifestarilor), trebuie sa spun ca in urma cu peste 20 de ani, in calitate de membru al Aliantei Franceze din Craiova am fost in Franta. In cadrul programului Connaissance de la France am ajuns in Paris si in Landes, in sud-vestul Frantei.

Marti, la concertul neconventional de la Muzeul de Arta am avut ocazia sa ma intalnesc cu Dl. Paul Laffont, atasatul cultural de atunci al Frantei, cu D-na Elena Traila, de la Alianta Franceza si cu pianista Julie Alcaraz, care este nascuta chiar in regiunea Landes.

Nu-i mica lumea francofona, dar s-a reunit la Craiova :)

Spor!

Etichete: , , ,