14 Iulie - Ziua Nationala a Frantei

14 Iulie - Ziua Nationala a Frantei
Ca sunt francofon v-am mai zis asa ca nu e de mirare daca astazi scriu despre "quatorze Juillet".

Poate ar trebui sa subliniez ca indiferent daca suntem sau nu francofoni, Franta este unul dintre cei 5 membri permanenti ai Consiliului de Securitate si este membru fondator ONU, NATO, Consiliului Europei, Uniunii Europene, zonei Euro si al Spatiului Schengen, astfel incat ziua de 14 Iulie este o sarbatoare internationala.

14 Iulie in lume


In Romania avem posibilitatea sa aflam despre semnificatia zilei de 14 Iulie pe site-ul RFI sau ascultand Radio RFI iar la nivel global TV5 Monde este un reper important pentru francofonie.
14 Iulie pe Champs Élysées la Paris

Sarbatoarea Frantei in Romania


Daca la Paris este binecunoscuta sarbatorirea zilei nationale pe Champs Élysées prin cea mai mare si mai veche parada militara din Europa, in Romania a devenit o traditie ca in ziua de 14 Iulie Ambasada Frantei sa organizeze Bal du 14 Juillet, petrecere la care sunt asteptati francezii care lucreaza sau traiesc in Romania.

Franta si Limba Franceza la Craiova


Pe plan local, in Craiova exista mai multe repere francofone. Biblioteca Franceză Omnia Craiova pune la dispozitia cititorilor peste 30 000 de volume din diverse domenii. Mai multe detalii despre program si locatie gasiti in sectiunea dedicata Bibliotecii Omnia de pe site-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei.

La nivelul Universitatii din Craiova puteti beneficia de serviciile Lectoratului Francez si de activitatile organizate impreuna cu Association Dimanche.

Nu in ultimul rand puteti apela la Alianta Franceza Craiova din Centrul Vechi, Str. Romain Rolland nr 7 despre ale carei activitati am amintit de curand cu ocazia Fete de la Musique.

Voi cum sarbatoriti Ziua Frantei?


Daca vreti sa sarbatoriti 14 Iulie in stil frantuzesc, cu un croissant sau alte cele, gasiti la Auchan intre 13 si 26 Iulie targul Europa in minunate preparate. Bien sur ca la loc de cinste gasiti vin si sampanie frantuzeasca alaturi de alte bunatati frantuzesti.

P.S.
Ca sa si invatam ceva de Ziua Frantei, Auchan este un lant de magazine cu actionariat si management francez astfel incat si denumirea este tot frantuzeasca. Ca atare Auchan se pronunta in stilul "oşan", #casicand ai vorbi despre un locuitor din Oaş. Nu are nimic de-a face cu oceanul englezesc, "ouşăn" sau alte scalambaieli de genul "ăuşăn".

Etichete: , , , ,