Castro si Ipsarion 4x4 in Thassos

sus la Castro in Thassos
V-am spus deja ca Thassos este o insula muntoasa iar vacanta este spectaculoasa tocmai prin imbinarea muntelui cu marea. Ce nu v-am spus este ca puteti sa inchiriati un 4 x 4 cu care chiar sa vedeti insula si marea de sus.

Punctul cel mai inalt este Varful Ipsarion, dar e bine ca pana ajungeti la Ipsarion sa treceti si prin Castro - vechea cetate in care se adaposteau locuitorii din Thassos impotriva invadatorilor.
pe Varful Ipsarion
Nu e bine sa folositi masina proprie deoarece fiind o zona muntoasa sunt destule zone in care riscati sa va rupeti masinile si sa aveti nevoie de reparatii in loc sa va bucurati de vacanta.

Cum inchiriezi un 4 x 4 in Thassos


Sunt mai multe locuri din care se poate inchiria un 4 x 4 in Thassos, noi am inchiriat din Potos pentru ca era cel mai apropiat de cazarea de la Psili Amos. Am inchiriat 4 x 4 pentru 1 zi, ne-a costa 50 de Euro cu asigurare de pneuri cu tot, daca va uitati pe poza gasiti si site-ul de inchirieri :)
cu 4 x 4 spre Castro
Trebuie sa stii ca benzina o platesti tu si cam trebuie sa calculezi, pentru ca daca aduci masina cu mai multa benzina decat ai luat-o, n-ai cum s-o mai recuperezi :)

Exista 2 drumuri spre Castro si Ipsarion din Potos, unul prin Theologos si altul direct. Prima data am fost direct din Limenaria si este ok. Ultima data am fost prin Theologos, drumul este mai greu dar si mai frumos.
drum superb spre Castro

Castro in Thassos


Castro este fosta cetate (castru) in care vechii locuitori din Thassos se refugiau din calea invadatorilor. De-a lungul istoriei thasiotii au fost cuceriti de turci, bulgari si alte neamuri de pirati.
Castro in Thassos
In zilele normale isi cresteau animalele sau se ocupau de albine in insula iar seara se intorceau in Castro. Ganditi-va ca asta insemna sa faca 10 - 12 kilometri dimineata la dus si 10-12 kilometri seara la intors, depinde de locul unde aveau animalele, albinele sau maslinii.

Locuintele si asezarile de pe malul marii s-au construit mult mai tarziu, cand Castrul n-a mai fost folosit si cand insula a inceput sa se bucure de beneficiile turismului.

Acum Castro este o asezare aproape parasita, daca n-ar exista Taverna lui Kostas, unde poti sa mananci ceva pregatit pe loc, la botul calului.
Taverna Kostas
La Kostas gasiti si o harta detaliata a Thassosului. Costa 5 Euro dar face toti banii daca vreti sa va descurcati in Thassos.

Langa taverna este o biserica foarte frumoasa pe care Kostas ti-o prezinta cu mare drag, el fiind cel care pastreaza cheia de la intrare.
Costas si biserica din Castro
Un alt loc pe care poti sa-l vizitezi este osuarul dar bineinteles ca prima data te vei bucura de panorama superba a insulei Thassos vazuta de la inaltimea Castrului.
Osuar in Castro
Pana ajungem la Ipsarion va las cu mai multe imagini din Castro si drumul spre Castro.

Muntele Ipsarion in Thassos


Muntele Ipsarion este spectaculos, Varful Ipsarion este la o altitudine de 1204 metri iar de sus vezi atat plaja de la Golden Beach cat si marginile continentului. Exista si trasee montane pentru amatorii de drumetii pe Ipsarionu' lu' Thassos.
Golden Beach vazuta pe Ipsarion
In afara de poze superbe si o pauza de masa nu prea ai ce altceva sa faci pe Varful Ipsarion :)
Pe varful Ipsarion
Drumul pana acolo este foarte pitoresc, trece printr-o padure pitica si prin alte zone in care natura este stapana.
padure pitica spre Ipsarion
Ca sa nu ne intoarcem pe acelasi drum pe care am venit, de obicei dam o fuga la Marble Beach sau la Vaty, depinde cat sunt de aglomerate.
drum spectaculos intre Castro si Ipsarion
Spor in vacanta in Thassos!

Etichete: , , , ,