Degustare de vinuri la Crama Bauer.

Degustare de vinuri la Crama Bauer.
Ca sa incep cu inceputul am avut prima data senzatia de "colt de rai" pe dealurile Dragasanilor cand m-am intors de la Cocosul de Hurezu. Cum Horezu nu e departe de Dragasani, am dat o fuga si-n zona viticola. Mai fusesem pe centura ocolitoare a Dragasaniului printre vii, dar nu stiam cum se ajunge la crame.

Am urmat nesiguri un drum strajuit de vie si verdeata dar cand am ajuns in varful dealului, in dreptul Cramei Bauer s-a luminat peisajul si-am avut senzatia ca suntem intr-un colt de rai.

Raluca si Oliver Bauer ne-au poftit pe terasa lor la o mica discutie despre degustarile de vinuri. Cum eram responsabil cu volanul, am gustat doar conversatia insa in luna Iulie bloggerii craioveni iubitori de vinuri au avut privilegiul sa viziteze Crama Bauer si sa deguste intr-un cadru natural vinuri si bunatati pregatite de Raluca Bauer.

Colt de rai la Dragasani


Daca despre vin se spune ca era licoare zeilor, senzatiile de "colt de rai" revin la vizita de la Crama Bauer, peisajul fiind completat de intamplarile povestite cu pasiune de Oliver si de bunatatile care ne asteptau la degustarea de la final.
Colt de rai la Dragasani
Oliver ne-a povestit despre inceputurile in Romania si despre decizia de a-si deschide propria crama, incurajat fiind de matusa Johanna. Nu degeaba un vin spumant poarta numele Johanna iar Oliver ne-a arata-o cu mandrie pe matusa lui.
Matusa Johanna
Ne-a povestit cu zambetul pe buze si despre inerentele controale romanesti dar si despre munca grea in vie si despre priceperea persoanelor in varsta din zona Dragasaniului. Femeile in varsta au atata indemanare incat daca Oliver stie ca o anume tanti este la munca in vie sta linisit. Vorba vine ca sta, pentru ca nu sta nicio clipa nici atunci cand povesteste si nici cand se munceste in vie. El spune ce struguri raman, daca se rareste via, cand se culege si ce se alege pentru fiecare vin.
Vizita in Crama Bauer
Podgoriile sunt orientate strategic pe dealurile din jurul Oltului, fiecare soi beneficiind din plin de pozitionare, soare sau sol. Au fost si multe detalii tehnice prin care Oliver a raspuns curiozitatii bloggerilor dar n-am sa stau acum sa le amintesc.
Oliver Bauer
Crama Bauer este o crama boutique, fondata in 2012. Sotii Bauer nu si-au propus sa faca "cel mai bun vin" ci mai degraba sa vinifice cantitati mai mici de struguri din soiuri rare sau nedescoperite.
Oliver Bauer despre viile de la Dragasani
Strugurii sunt bineinteles din parcele vechi din zona Dragasaniului, parcelele fiind ingrijite si dezvoltate dupa indicatiile stricte ale lui Oliver Bauer.
pasiune marca Oliver Bauer

Creativitate naturala la Crama Bauer


Conceptul de terroir in care se regaseste solul, clima, apa, soarele, via si oamenii locului mi se pare foarte bine sintetizat in creativitate naturala, filosofia Cramei Bauer.
creativitate naturala
Un pahar de vin Bauer contine esenta terroir-ului si a muncii oamenilor pentru ca tu sa te bucuri alaturi de prieteni de un vin deosebit.
esenta locului surprinsa intr-un pahar de vin
De ce sa incerci sa creezi vinuri noi sau sa aclimatizezi soiuri noi cand creativitatea naturii iti pune la dispozitie soiuri romanesti bine adaptate in zona?

Ne-a spus Oliver si despre sigla Bauer. "Bauer este Bauer. Punct". De unde si denumirea :)
Bauer. Punct.

Degustare de vinuri la Crama Bauer


Dupa vizita in Crama Bauer ne asteptau in poiana de langa crama mesele frumos aranjate pentru degustare. Cand am zis creativitate naturala n-am exagerat. Flori de camp, oale de pamant, linguri de lemn si vinuri scoase din pamantul Dragasaniului, acestea au fost ingredientele degustarii, la care s-au adaugat bunatatile pregatite de Raluca Bauer.
Degustare de vinuri la Crama Bauer
La final am surprins in imagine cum ne-a suprins seara exact in momentul in care Raluca Bauer aducea un ceaun cu sarmalute in foi de vita, ca tot eram in mijlocul plantatiilor de vita de vie.
Raluca Bauer si sarmalutele in foi de vita
Degustarea de vinuri a cuprins Cramposie selectionata 2015, Sauvignon Blanc 2014 si Orange 2014 obtinut din struguri Sauvignonasse si la final un Rose 2015 obtinut din struguri Negru de Dragasani.

Toate vinurile au fost excelente, deosebirea fiind ca au fost unul mai bun decat altul iar asocierile culinare le-au pus excelent in valoare.

Am sa insist insa pe soiurile romanesti Cramposie si Negru de Dragasani deoarce dintre acestea doua n-am stiut sa aleg un vin preferat. A se nota ca eu sunt mare iubitor de vinuri rosii dar ca in seara respectiva mi-au placut si vinurile albe si "orange" si rosé.

Cramposia este un soi stravechi ale carui radacini se regasesc in zona Dragasaniului de peste 2000 de ani. Perfect adaptat conditiilor climatice din zona, Cramposia ne ofera un echilibru intre nivelul moderat de zahar si aciditatea ridicata, fiind un soi versatil care se preteaza la o gama larga de vinuri deosebite, de la spumant la vinuri dulci.

Noi am degustat o Cramposie din 2015, un vin sec in editie limitata de 3400 sticle. Rece, cu 11,1% alcool, a fost inceputul perfect pentru degustarea de la Crama Bauer intr-o zi arzatoare de vara.
natural la Crama Bauer
Rosé-ul de final, obtinut din struguri Negru de Dragasani a inchis cercul soiurilor romanesti dar si degustarea de la Crama Bauer. Un vin din 2013, sec, cu 13,2% alcool si tocmai bun de savurat alaturi de sarmalute in foi de vita.
sarmalute in foi de vita
Vinul in editie limitata de 2600 sticle se potriveste de minune Si alaturi de carnati de Plescoi :)
Rosé si carnati de Plescoi
Am plecat pe inserat si am depasit cu mult timpul planificat pentru degustare. Data viitoare ar trebui sa facem astfel incat sa vedem si rasaritul in apele Oltului dar si apusul in viile din Dragasani.

Crama Bauer poate fi vizitata in orice anotimp, degustarile de vin fiind organizate pentru grupuri de 4 - 18 persoane, cu programare prealabila. Daca nu credeti in cuvintele in care am spus ca a fost o degustare intr-un colt de rai, poate va conving imaginile de la Crama Bauer una dintre cele mai cochete crame din Dragasani. Daca ar fi sa sintetizez in 3 cuvinte vinurile Bauer, vizita la crama si atmosfera de la degustare, acestea ar fi: deosebite, profesionalism si incantare.

Degustare de pahare la Crama Bauer


N-as vrea sa va las inainte de a aminti si despre "degustarea de pahare". Mai fratilor, la degustari de vinuri am mai fost, dar degustarea de pahare a fost in premiera. N-o sa ma credeti, dar acelasi vin, turnat din aceeasi sticla in pahare de diverse forme si grosimi are gust, aroma si produce senzatii diferite in functie de pahar.

La o astfel de degustare de pahare ar trebui "convocati" managerii de restaurante care n-au pahare de vin corespunzatoare dar si iubitorii de vinuri care vor sa-si savureze vinurile in cele mai bune conditii.

Acum sa nu ma intrebati cum erau paharele si din care a fost mai bun vinul. Pot sa va spun doar ca vinul cel mai bun se bea din pahare cu picioarele goale pe iarba din fata Cramei Bauer :)
degustare de pahare cu picioarele goale
Spor si la mai mare!

Etichete: , , , , , ,