SCAPA CINE STIE!


Scapa cine stie!
Asa suna un titlu in cadrul seminarului de nutritie la care am participat in weekend. 
Nu e un titlu care sa te impresioneze prin frumusete ci este mai degraba o atentionare.

Adevarata, din pacate.

Din cunostiintele impartasite cu generozitate de doamna Violeta Luca, medic de familie, am retinut cateva si pentru blog.

Desi in general stiam ca este bine sa mancam fructele si legumele cu coaja pentru a beneficia de vitamine, daca nu suntem siguri ca acestea au fost crescute natural, fara insecticide si pesticide, mai bine le decojim deoarece in mare parte, chimicalele cu care au fost stropite se regasesc in coaja (am mai discutat despre impactul pesticidelor si insecticidelor).

A propos de coaja, pentru a retine toti nutrientii din cartof, este bine ca acesta sa fie copt sau fiert in coaja si abia cand s-a racit sa fie decojit si taiat.

Doamna doctor ne-a dezvaluit mai multe studii si cercetari medicale. M-a impresionat cel referitor la faptul ca zaharul si dulciurile favorizeza dezvoltarea celulelor canceroase. In timp ce ma gandeam cum ii rugam pe copii cu cate un dulce dupa masa, ne-a fost prezentat un grafic din care se vedea ca in trecut cantitatea de zahar/miere consumata de o persoana era cu mult-mult mai redusa decat azi.

Referitor la copii, e bine ca acestia sa manance cacao din ciocolata naturala si nu cum credeam noi ca facem bine dandu-le cacao cu lapte. Combinatia anihileaza beneficiile pe care le-am putea avea separat de la lapte si de la cacao.

Cat despre lapte, acesta nu mai este ce era odata, cand vaca manca mai mult iarba. Inlocuirea ierbii a scazut drastic aportul de omega 3 (bun pentru organism), raportul dintre acesta si omega 6 (pro-inflamator) scazand in defavoarea lui omega 6.

S-a vorbit si despre omega 3 si despre vitamina C si despre altele, doamna doctor spunandu-ne ca in zilele noastre, cand in alimente nu se mai gasesc nutrientii de altadata, aportul de suplimente naturale nu este un moft ci o necesitate.

Au fost multe lucruri interesante pe parcursul celor doua ore, dar acestea mi-au parut cele mai deoasebite.

Multumim!

Etichete: , , ,