Suntem ce mancam!


Suntem ce mancam!
Am auzit aceasta expresie la Dl. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. 

Si daca suntem romani, atunci sa mancam romaneste, nu-i asa!

Poate credeti ca este o gluma, dar la baza piramidei alimentare se gasesc fructele si legumele proaspete, in sezonul lor normal si foarte important, la coacere completa.
Acum haideti sa detaliem.

Baza piramidei alimentare se refera la alimentele de baza pentru functionarea corecta a organismului uman.

Dar de ce proaspete? Pentru ca sa-si pastreze toate ingredientele active si toate proprietatile benefice.

De ce fructe in sezonul lor normal? Pentru ca asa suntem programati genetic si in plus, in sezonul normal de coacere, fructele si legumele au maxim de nutrienti.

Acum sa nu ma acuzati de patriotism ieftin, dar daca la electronice si alte produse care implica tehnologie de varf prefer produsele japoneze, americane sau occidentale, la mancare ar trebui sa ne indreptam spre alimente cat mai putin "tehnologizate".

Fructele si legumele de import sunt pline de "tehnologii" si substantE care le maresc perioada de valabilitatE. Pai cum sa reziste saracele la transporturi de mii de kilometri si sa ramana proaspete si dupa cateva saptamani de la culegerE. Am scris cu E la final, deoarece este vorba despre E-uri si tot felul de chimicale care n-au nicio treaba cu legumele si fructele naturale.

Deci daca tineti la sanatatea voastra, ar trebui sa tineti cont si de parerea unui expert in alimentatie. Pentru cei care nu stiu cine este Dl. Mencinicopschi, am enumerat cateva titluri interne:
Bineinteles ca putem merge mai departe cu sanatatea si sa ne gandim inclusiv la sanatatea financiara a regiunii noastre. Daca vom consuma fructe si legume romanesti, proaspete, vom fi mai sanatosi dar vom ajuta si la sanatatea economica a producatorilor autohtoni.

In plus, consumand produse autohtone incurajam pastrarea bucatariei traditionale, care face deliciul vizitatorilor externi, fiind un aspect cultural pana la urma, unic in lume.

Din aceste motive si nu numai, salut initiativa Real Hypermarket referitoare la "Standul produselor romanesti" si programul pe termen lung "Produceti romaneste, vindem romaneste".

Nu este un slogan, chiar azi am cumparat de la Real varza romaneasca si este foarte buna! Autohtona si in sezonul normal de coacere.

Mai este un aspect. Daca noi consumam legume si fructe romanesti, atunci si hypermarketurile se vor adapta cererii. Daca noi consumam orice, atunci si oferta va fi la fel.

Spor local-consumator!

Particip cu acest articol la Super Blog 2012.

Etichete: , , , ,