eBook sau carte? Depinde de situatie


eBook sau carte? Depinde de situatie
Mai intai de toate sa va spun ca mie-mi place modul clasic de a citi. Iubesc sa aud fosnetul foilor, sa dau paginile cu degetul, sa simt mirosul de tipar, sa mangai coperta si asa mai departe. 
Fiind mai multe simturi implicate in acest tip de lectura, ma conectez pe mai multe canale la atmosfera din carte si traiesc altfel experienta cititului.

Poate aceasta placere este influentata si de faptul ca primul meu job a fost intr-o editura si am vazut multe carti prinzand viata la tehnoredactarea pe calculator, apoi materializandu-se in tipografie.

Pe de alta parte, sunt situatii in care oricat de mult ai aprecia hartia unei carti, nu prea ai de ales.

Daca pleci in vacanta, mai ales cu avionul, esti foarte atent la greutatea bagajului. Si daca stai 2 saptamani in vacanta e mai usor sa-ti iei cateva zeci de carti pe un eBook, decat sa cari 4-5 carti care ocupa spatiu si mai sunt si grele.

Alt exemplu ar fi al unui blogger care merge cu trenul pana la Bucuresti, iar in timpul calatoriei ar dori sa scrie un articol pe blog, in care sa faca rezumatul mai multor carti, articole etc. Sa nu va inchipuiti ca as pleca cu 'jde carti dupa mine, cand le pot avea pe toate pe un eBook. In plus imi pot trimite pe e-mail sau pe Facebook pasajele preferate, pe care vreau sa le amintesc in articolul integrator. Varianta clasica ar fi sa rasfoiesti toate cartile, sa gasesti pasajele dorite si apoi sa le rescrii in articol. Cu Kindle dai doar o cautare dupa fraza dorita :)

Daca pleci cu masina e mai greu de citit la volan (si chiar in spate), insa un eBook iti poate citi cu voce tare. Nu stiu daca exista si-n varianta romaneasca, dar o lectura in limba engleza poate fi un companion placut pentru drum.

Revenind la citit, daca ai vreo neclaritate sau nevoie de vreo lamurire, eBook-ul dispune de un dictionar integrat. Simplu si curat!

Daca mai este vorba si despre oferte de eBook Wi-Fi, nu e de negliat faptul ca poti comanda carte dorita in format de eBook direct de pe Amazon, de exemplu.

Si daca denumirea de Kindle te duce cu gandul la copii, sa stii ca un eBook reader poate fi foarte util si pentru persoanele in varsta, care se priveaza de placerea lecturii deoarece au probleme cu vederea. Pe un eBook poti avea scrisul marit si adaptat nevoilor specifice fiecarui cititor.

Nu in ultimul rand, mi s-a intamplat sa raman fara curent pentru o ora sau doua si-n timpul asta tare mult as fi vrut sa citesc o carte, ca tot nu prea puteam sa fac altceva. Ei bine, in loc sa citesti la lumina lumanarii sau a lanternei, un eBook are lumina proprie asa incat poti citi linistit si pe intuneric. Si in cazul unei lumini puternice, cum este soarele pe plaja, un ecran E Ink Pearl ofera contrastul perfect si o experienta placuta a lecturii.

Am spus la inceput ca eu prefer cartile clasice si datorita faptului ca cititul pe calculator este mai obositor, iar cum jobul (in IT) si hobby-ul (bloggingul) necesita prezenta la computer, o portie de lectura clasica este binevenita. Ei bine, atunci cand citeste de pe un eBook reader Kindle, nu-ti obosesc ochii.

Si pentru ca am ajuns la oboseala, nu trebuie sa te obosesti sa cauti carti offline, cand cu o simpla comanda la un magazin online iti poti comanda un eBook pe care sa incarci atatea carti incat sa-ti doaresti doar sa ai timp sa le citesti.

Noi ne-am obisnuit cu cartile pe hartie, dar generatiile viitoare vor avea nevoie de explicatii suplimentare atunci cand li se va explica faptul ca Book nu este de fapt acronimul de la Bio Optical Organized Knowledge device...



Spor la lectura!
marketonline
Particip cu acest articol la Spring SuperBlog 2014.

Etichete: , ,