Acces la economii, pe intelesul tuturor


Acces la economii, pe intelesul tuturor
©  | Dreamstime Stock Photos
Am avut ocazia sa fac un interviu Presedintele Casei de Ajutor Reciproc Acces, Mihai Rosculeasa, caruia ii multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde la cele 15 intrebari. Ca sa stabilesc un pic cadrul discutiei, mi se pare o idee buna sa pui deoparte bani albi pentru zile negre. Am mai discutat despre acest lucru atunci citind cartea "Cel mai bogat om din Babilon", din care am retinut ideea valoroasa de a economisi 10% din toate veniturile. Dialogul a pornit de la ideea ca este bine sa economisim, dar si mai bine sa economisim in conditiile cele mai avantajoase.

1. Mie-mi place preventia in orice domeniu, iar in cel financiar as considera economiile drept cea mai buna preventie. Pe de alta parte dobanzile la conturile bancare de economii sunt foarte mici. Ce solutii avem? Este reala dobanda de 6% pe care am vazut-o la Dvs.?

Da exista un cont de economii in cadrul Casei de Ajutor Reciproc Acces, denumit in terminologia de specialitate fond social. Acest cont este constituit pe o perioada nedeterminata, exista posibilitatea sa se economiseasca orice suma, se pot depune sau retrage banii oricand, fiecare membru avand acces in permanenta la acesti bani. Iar informatia este corecta, dobanda este de 6% pe an.

2. Nu sunt sigur ca cititorii blogului meu sunt foarte familiarizati cu termenii financiari, asa ca as vrea sa detaliati. Ce inseamna un fond social?

Fondul social este echivalentul depozitului bancar, este forma de economisire in cadrul Casei de Ajutor Acces, economii pentru care se plateste o dobanda in conformitate cu legislatia caselor.
                             
3. Cine poate avea acces la acest fond social? Cu alte cuvinte, ce conditii ar trebui sa indeplinesc pentru a putea economisi la Casa de Ajutor Acces?

Orice persoana care obtine venituri de natura salariala, salariat sau pensionar, poate deveni membru al CAR prin completarea unei cereri de inscriere si achitarea unei taxe unice de 30 de lei. Avem produse de economisire/creditare destinate atat tinerilor cat si pensionarilor.

4. Exista limite pentru sumele depuse sau alte conditii suplimentare?

Membrii casei noastre pot sa depuna orice suma ce depaseste 20 de lei (neexistand un plafon maxim de fond social), cu o frecventa lunara sau optional, dupa veniturile si rezervele fiecarui membru. Sunt membri care si-au format o obisnuinta de a economisi din veniturile lunare, dar si membri care au obtinut venituri din alte surse cum ar fi vanzarea unor produse agricole, vanzarea unor imobile sau mutarea unor sume din depozite bancare in fonduri sociale, pentru obtinerea unui randament mai bun.

5. Banuiesc ca exista multe case de ajutor reciproc. De ce-as alege sa economisesc tocmai la Casa de Ajutor Reciproc Acces?

In primul rand din cauza procentului dobanzii obtinute fata de alte institutii financiare, dar si pentru siguranta banilor sau pentru randamentul net. Valoarea dobanzii obtinute nu se impoziteaza. In randul populatiei exista o perceptie eronata, ca pentru a economisi este necesara o suma mare de bani. Casa de Ajutor Reciproc Acces ii invita pe oameni sa economiseasca si sume mici, dar si pe perioade scurte.

6. In domeniul financiar este foarte importanta increderea. Tocmai pentru a avea incredere ca-mi pot depune economiile in siguranta, explicate-mi va rog de ce dobanda la depozitele de economii de la Acces este mai mare decat dobanzile bancare sau decat titlurile de stat. Este un risc mai mare?

Elementul de referinta este unul de natura legislativa, privind organizarea si functionarea celor doua tipuri de entitati. Bancile ofera o dobanda medie anuala de 2,25% pe an la depozite. Rolul bancilor este unul comercial, scopul principal al fiecare banci fiind sa obtina profit din activitatea desfasurata.

Casele de ajutor reciproc sunt organizatii asociative necomerciale, organizatii non profit, scopul lor este intrajutorarea financiara a membrilor, iar excedentul realizat, profitul in termeni comerciali, se imparte in totalitate membrilor. Daca profitul unei bancii se transfera actionarilor sai, excedentul unei case de ajutor reciproc este acordat membrilor sai, acest principiu functioneaza in activitaea curenta.
Un alt element care face diferenta este gradul de rentabilitate al Casei de Ajutor Reciproc Acces, ce ne permite sa acordam acesta bonificatie, aspect ce tine in mod special de calitate umana a membrilor nostri.

7. Cum se impoziteaza dobanda la un CAR? Tot cu 16% ca in cazul depozitelor bancare?

Sa facem o precizare, nu bancile aplica impozite ci statul roman, bancile doar retin acest impozit. Iar raspunsul scurt este NU! Prin legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc, la articolul 8 se prevede ca actele si operatiunile caselor de ajutor reciproc facute in legatura cu obiectul de activitate al acestora, sunt scutite de orice taxe si impozite.

8. Dobanda de 6% poate fi schimbata pe parcursul derularii contractului de economisire?

Pentru anul 2015 nu se va schimba procentul de 6%, este posibil ca in anul 2016 dobanda sa creasca sau sa scada in functie de hotararea adunarii generale, dar din experienta anilor anterioari este posibila o crestere sau scadere cu maxim un procent.

9. In afara de procentele deja amintite referitoare la castiguri, mai exista alte costuri ascunse? Mai precis, exista comisioane de retragere sau de depunere?

Nu exista niciul fel de comision in cadrul Casei de Ajutor Reciproc Acces, am eliminat inca de acum cinci ani orice fel de comision, constatand nemultumirea ce o creeaza aceste comisioane, care, asa cum facea referire un membru al nostru, sunt multe, dese si mari. Este neplacut pentru o persoana care merge catre oricare entitate financiara sa i se perceapa un comision, iar eu nu am vazut oameni fericiti ca trebuie sa platesca comisioane.

10. Cine supravegheaza activitatea CAR-urilor si cat de stricta este aceasta supraveghere?

Casele de ajutor reciproc au obligatia sa se inregistreze in registrul de evidenta al Bancii Nationale, aspect fara de care nu pot functiona, raporteaza date si informatii catre Banca Nationala, prin Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc care le supravegheaza, iar activitatea este controlata de catre Ministerul de Finante prin organul specializat ANAF.

11. Cat de sigur pot fi ca-mi recuperez banii si dobanda promise de la Casa de Ajutor Acces?

Foarte sigur! Fondurile sociale ale membrilor au o destinatie precisa, acordarea de imprumuturi. Toate imprumuturile se acorda numai cu giranti. Exista proceduri foarte clare in analiza cererilor de imprumut, acordarea si incasarea acestora. Nu exista niciun imprumut care sa nu fi fost achitat sub orice forma, dar mai presus este caracterul membrilor nostri care au inteles ca scopul unui imprumut este rezolvarea unei situatii financiare, iar achitarea lui in termenii contractului este o chestiune de onoare, fapt ce permite si celorlalti membri sa acceseze alte imprumuturi. Un alt element de siguranta vine din stabilitatea si longevitatea acestei institutii cu peste 45 de ani de functionare, cu o legislatie care tot timpul a fost de partea membrilor caselor de ajutor reciproc.

12. Banii depusi la Casa de Ajutor Acces sunt garantati? Exista un plafon de garantare?

Da, si exista mai multe trepte de garantare a economiilor membrilor nostri depuse ca fond social.
In primul rand exista un patrimoniu al casei in al doilea rand exista girantii fiecarui imprumut acordat, iar in al treilea rand exista un fond de risc statutar la nivelul casei de ajutor reciproc. Aceste trei trepte sunt elementele interne de siguranta.
De asemenea exista si doua organizatii ce au in cadrul lor un fond de risc, Uniunea Caselor de Ajutor Reciproc Bucuresti 2001din care facem parte si Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc, ce supravegheaza actitatea noastra printr-o Directie specializata.

13. La noi cultura financiara se bazeaza pe obisnuinte si pe ceea ce stim ca fac prietenii, rudele si cunostintele noastre. Puteti sa ne spuneti o cifra aproximativa a persoanelor care economisesc la CAR Acces?

Desigur. Sunt peste 1000 de membri care economisesc.

14. Daca as vrea sa ma numar printre aceste persoane, unde va pot gasi?

Sediul social este situat in Craiova, pe strada Mihail Kogalniceanu, la parterul blocului 97 A, vis-a-vis de Casa Judeteana de Pensii, ca punct de reper.

15. Multumesc pentru interviul acordat!

Si eu va multumesc si va astept sa deveniti membru al Casei de Ajutor Reciproc Acces.

Spor economisitor!

Etichete: , ,