Primele impresii poloneze: wrażenia

Primele impresii poloneze: wrażenia
Cand v-am indemnat ieri sa mergem la cursul gratuit de limba poloneza, ma gandeam ca nu e mare vraja (n-are legatura cu wrażenia, l-am pus acolo asa, la vrajeala :).

Asa ca am debutat stiind doar ca sunt cuvinte care seamana cu cateva cuvinte sarbesti. Imi mai amintesc cate ceva de pe vremea cand "prindeam" iugoslavii si chiar aveau programe misto la TV (inainte de '90).

Primele buchiseli in poloneza


In afara de formula mai smechera pentru multumesc (dzięki) si dobje (asa se pronunta bine dobrze), mai stiam ca poloneza este singura limba care are semnul "l taiat". Banuiam eu ca este un l pronuntat mai ciudat. Ei bine, n-aveam idee pomysł ca se pronunta total diferit.

ł se pronunta cam asa... ua :) Asa am ramas si noi: uaaaaa.

Asa va gandeati si voi ca se pronunta, nu-i asa? Dokładnie :)
cursul de poloneza

Alfabetul nu e greu :)


Ca la orice inceput, azi am pronuntat alfabetul, cu exemplificare pe cuvinte. Pare simplu si distractiv dar unele cuvinte erau asa de diferite fata de modul cum credeam eu ca se pronunta, incat mi-am scrantit limba cu placere.
alfabetul nu e greu
Pe bune. Incercati si voi sa cititi cu placere, cu sau fara Google Translate.

Si distractiv si sportiv, cred ca am facut febra musculara lingvistica :) Daca nu ma credeti, va invit si pe voi  la cursul de poloneza pentru incepatori, din zilele de Vineri si de Joi. Mai vorbim data viitoare, cu mai multa indemanare :)

Spor pronuntator!

Etichete: ,