Va sta mintea la sanatate?

Dar sanatatea la minte?
Va sta mintea la sanatate?

Daca n-ati prins jocul de cuvinte, este un a propos la ziua de ieri, zece a zecea. Adica a fost Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale.

Am vorbit mai demult despre toate aspectele sanatatii si e clar ca trebuie sa fie un echilibru intre toate aspectele sanatatii mentionate.

Sanatatea (inclusiv cea mintala) este influentata in proportie de 27% de factori genetici-biologici, 19% de factori de mediu (fizic si social), 11% de asistenta medicala. Restul de 43% depinde de stilul de viata, adica de noi. Asa zice OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

Din pacate tocmai aici este problema, la noi, deoarece punem mai mult pret pe alte lucruri decat pe sanatate. De ce? Pentru ca lucrurile pe care le cumparam se vad (ne mandrim cu ele, ne uitam la ele - ah ce plasma mi-am luat, uite ce imagine), iar sanatate nu se vede. Sau mai bine zis se vede abia atunci cand am pierdut-o.

Dar daca tot a fost ziua asta de 10-10 hai sa detaliem putin din semnificatiile sanatatii mintale.

Credeti ca stresul ne influenteaza sanatatea mintala? Daca da, ce facem sa reducem stresul?
Credeti ca vestile rele ne influenteaza sanatatea mintala? Daca da, facem ceva sa echilibram balanta?

Daca suntem constienti ca la TV predomina informatiile negative (stirile de la ora 5, balacarelile de la talk-show-uri, stirile despre greve, criza, cadere economica) de ce nu reducem timpul alocat televizorului? Si in acest timp sa citim o carte, de exemplu. Sau macar sa inlocuim stirile negative cu documentare din care sa invatam ceva.

Sa nu ma intelegeti gresit. Este bine sa fim informati, dar este bine si sa stim ca la TV sunt mai multe stiri negative decat pozitive (sau macar normale) deoarece, din pacate, stirile negative fac cel mai mare rating.

Adica daca absorbim fara sa vrem informatiile negative, sa fim constienti ca de undeva trebuie sa echilibram si cu informatii pozitive. Voi de unde luati informatiile pozitive?

Etichete: