Statistici de viata


Statistici de viata
In articolele precedente am explicat cat inseamna stilul de viata pentru sanatate si cum am putea defini un stil de viata sanatos.

Concluzia este ca stilul de viata sanatos este alegerea fiecaruia si este mai usor de controlat decat alti factori care influenteaza sanatatea.

Este mai greu sa avem in vedere toate elementele sanatatii odata, astfel incat le analizam pe rand. Daca ne referim strict la sanatatea fizica, pentru a controla stilul de viata ar trebui sa controlam 5 factori:
La acestea s-ar mai adauga un numar suficient de ore de somn, evitarea stresului s.a., dar am simplificat ca sa cuantificam mai usor.

Ca sa facem o statistica bazata pe cei 5 factori enumerati mai sus, ne vom ajuta de urmatoarele intrebari:
Acum sa nu va speriati daca la multe din intrebari ati raspuns cu NU.
Numai circa 3% dintre persoane raspund cu DA la toate intrebarile sau macar la 4.

Ca sa vedeti si partile bune ale fiecaruia, raspunsurile stau mult mai bine la intrebarile luate separat :
Fata de 3%, aceste procente sunt mult mai mari si arata ca fiecare are o parte buna a stilului de viata si parti care mai trebuie imbunatatite.

Este recomandat sa incercati sa le imbunatatiti pe rand. Numai in cazul in care la toate cele 5 intrebari ati raspuns cu NU este nevoie de o schimbare radicala a stilului de viata.

Vreu sa spun ca este mai usor sa faci schimbari mici, pas cu pas, decat sa faci o schimbare mare, brusc.
Adica mai usor previi in timp, decat sa tratezi la un moment dat toate problemele acumulate.

Desi uneori esti nevoit sa faci schimbari majore, organismul se adapteaza mai usor in timp, la schimbari succesive. 

Pentru a incepe imbunatatirea stilului de viata ar trebui in primul rand sa fiti convinsi ca acei 5 factori sunt foarte importanti pentru sanatatea dumneavoastra fizica. Apoi sa vreti sa va imbunatatiti stilul de viata si, foarte important, sa incepeti cat mai rapid schimbarile in bine.

Sanatate si spor(t) va doresc!

Etichete: , ,